Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Narodnog pozorišta u Subotici

SUBOTICA –

Rekonstrukcija i dogradnja zgrade Narodnog pozorišta u Subotici, kao jedna od najvećih investicija u oblast kulture u Srbiji, ulazi polako u samu završnicu. Predstojeći radovi treba da obezbede da se glumci i rukovodstvo ove ustanove vrate u sam objekat, a u drugoj polovini naredne godine možemo očekivati i odigravanje prvih predstava.

Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici jedan je od simbola grada na severu Vojvodine. Dok sa spoljne strane deluje da je objekat već završen, u unutrašnjosti još uvek traju radovi. Trenutno je raspisan tender za fazu 8-2, koja obuhvata sve radove koji do sada nisu urađeni, osim koncertne dvorane, koja ostaje za završnu fazu ovog projekta, fazu nakon koje će pozorište biti pušteno u funkciju.

pozoriste, 1

Izvor: RTV

„A kada se završi ta deveta faza, svi zaposleni iz Narodnog pozorišta e napokon vraćaju u svoju matičnu kuću, u svoje subotičko Narodno pozorište, tako da sam ja siguran da nas negde prve predstave, ja ne bih sada da apliciram, jer stvarno to nikada ne radim, ali mislim da tamo do sledeće godine, recimo septembar neki, možda već za Dan grada budu i prve predstave u ovom pozorištu”, objašnjava Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta Subotica.

A pre devete faze, o kojoj govori prvi čovek subotičkog pozorišta, sledi već pomenuta faza 8-2, koja obuhvata kompletno opremanje bloka C, koji je predviđen za glumce, kompletno opremanje bloka B do sive faze, koji je predviđen za komercijalni sadržaj, kao i završavanje probnih sala, odnosno velike i kamerne scene. Ljudi koji rukovode ovih projektom ističu da će radovi na zgradi pozorišta biti gotovi naredne godine.

pozoriste, 2

Izvor: RTV

„Možemo biti optimisti, sredstva su obezbeđena od strane Republike i Pokrajine, povećaćemo broj radnika, znači sada možemo da radimo na više frontova, do sada smo bili uslovljeni sa jednim prostorom, gde su jedni druge uslovljavali a naravno tu je bila prisutna i korona koja je bila u velikoj meri prisutna u smislu opreme koju smo dobavljali iz inostranstva, iz Kanade. U ovoj sali su ugrađene 22 pokretne platforme, spiro liftovi koji su stizali iz raznih zemalja”, ističe Ines Trivan Krivo, koordinatorka na projektu rekonstrukcije Narodnog pozorišta.

Rok za podnošenje ponuda izvođača radova za fazu 8-2 je 12. oktobar, a procenjena vrednost nabavke iznosi 830 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena od strane Ministarstva kulture, Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine i Grada Subotice.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*