Restrikcija vode na Kopaoniku

Negoduju brojni turisti, ali problem postoji odavno i sve je učestaliji usled prekomerne gradnje i nedovoljnog ulaganja u povećanje kapaciteta vodovoda
Kopaonik, skijalište, sneg
FOTO:N1

Kopaonik – Dugogogodišnji problem koji se u našem najvećem zimskom turističkom centru javlja kada je maksimalna popunjenost smeštajnih kapaciteta događa se i ovih dana – nema dovoljno vode za piće. Zato se uvode restrikcije pa su, posebno u objektima na nižim kotama, slavine po celi dan suve. Negoduju, naravno, brojni turisti, ali problem postoji odavno i sve je učestaliji usled prekomerne gradnje a nedovoljnog ulaganja u povećanje kapaciteta vodovoda na planini. Zato su pojedini veći hoteli taj problem rešavali samostalno, bušenjem do pronalska vode u dubini zemljišta pa tako ovih dana, kada na Koponiku boravi oko trideset hiljada turista, u njima nema nevolja sa dodokom vode.

U razgovoru sa Radomirom Jaćovićem, direktorom JKP ,,Raška” još doznajemo:

‒ U vreme restrikcija obezbedili smo cisterne sa vodom za piće, a do nestašice vode krajem protekle nedelje došlo je usled neusklađenih kapaciteta fabrike za preradu vode iz Draganjskog potoka i prekomerne potrošnje. Tečnije rečeno, imali smo veliku mutnoću vode koja u fabriku dotiče a do toga je došlo zbog visoke temperature i topljenja snega, što se u ovom periodu retko dašava. Stoga smo objekte na nižim kotama protekle subote i nedelje bili prinuđeni čak i da sa vodovoda isključimo. Tako smo uspeli da u fabrici prerađenom vodom dopunimo rezervoare i da delimičnim zavrtanjem slavina na vodovodu prema tim nižim kotama smanjimo pritisak, pa i prekomernu potrošnju. Na taj način uspeli smo da uspostavimo ravnotežu i od početka ove nedelje više na Koponiku niko nema nevolja sa nestašicom čiste vode za piće – ističe Jaćović, dodajući da se poodavno već radi na projektu za dugoročno rešavanje problema vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Kopaoniku.

 

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*