Rezultati tranzicije solidni, neophodna reforma javne uprave

Ilustracija
BEOGRAD –

U izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj o tranziciji navodi se da je Srbija poboljšala kvalitet institucija brže od ostalih ekonomija sa uporedivim nivoima prihoda, ali jaz u odnosu na ekonomski napredne zemlje ostaje i dalje veliki. Pohvaljuju se pozitivne promene u javnim finansijama i daje preporuka da se sprovede reforma i profesionalizacija javne uprave.

Iz Evropske banke za obnovu i razvoj poručuju da je dobro upravljanje danas važnije nego ikada pre zbog rasta zasnovanog na inovacijama. Strukturne reforme i institucionalno uređenje ekonomije ključni su za privlačenje direktnih stranih investicija i dostizanje nivoa prihoda u naprednim privredama.

Ilustracija

„Ako se rast u Srbiji nastavi ovom stopom, Srbija će dostići prosek prihoda G7 za 20 godina. To je relativno brzo“, izjavila je Helena Švajger, viši ekonomista.

Za promene u javnim finansijama Srbije ocena je pozitivna. Umesto velikog deficita u budžetu prisutan je suficit, a javni dug značajno smanjen skoro do nivoa od 50 odsto. Za dalji rast srpske ekonomije preporuke se sledeće:

„Ključni prioriteti su borbra protiv korupcije, jačanje vladavine prava i, naravno, upravljanje javnim investicijama, čije sprovođenje treba da bude brže i snažnije“, rekao je Peter Tabak, glavni regionalni ekonomista za Zapadni Balkan.

Izveštaj pokazuje da povećanje u standardima javne uprave donosi dodatnih 1 odsto godišnje ekonomskog napretka.

„Dobra vest je da Srbija ovo razume. Srbija ima odličnu agendu reformi u oblasti uprave, posebno korporativnog upravljanja. Zajedno sa MMF-om, Evropska banka za obnovu i razvoj sarađuje sa Ministarstvom ekonomije i brojnim kompanijama, posebno u energetskom i transportnom sektoru, potvrdio je Matija Romani, direktor za ekonomiju i upravljanje

Od početka aktivnosti u Srbiji Evropska banka za obnovu i razvoj je do sada investirala 5,6 milijardi evra.

„Rad će se nastaviti. Ne pitajte me kada će se tranzicija završiti. To je ona tačka kada su ljudi srećni, kada životni standard u Srbiji bude mnogo bolji nego što je sada, i kada, nadajmo se, srpski ekonomski rast dostigne dvostruko veći nivo“, kazala je Žuažana Hargitai, direktorka za Zapadni Balkan

Zadovoljstvo životom u Srbiji, prema istraživanju objavljenom u izveštaju, iznosi 5 na skali od 1 do 10. Prepreke sa kojima se Srbija suočava uključuju neadekvatno obrazovanu radnu snagu i nedostatak veština potrebnih za rad, posebno u regionu Beograda i Vojvodine.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*