Rok za konstituisanje Novosadske skupštine 7. jul

Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић
Konstitituivna sednica Novosadske skupštine u novom sazivu biće sazvana najkasnije 15 dana od objavljivanja rezultata izbora, odnosno u ovom slučaju do 7. jula.
Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada u prethodnom mandatu Zdravko Jelušić to bi trebalo da učini u skladu sa Statutom grada, a ukoliko to ne učini, pravo da sazove prvu sednicu novog saziva ima najstariji odbornik koji je osvojio mandat na proteklim izborima.

Kako najviši gradski pravni akt propisuje da se sednice Skupštine održavaju najmanje jednom u tri meseca, a poslednja je održana 8. juna, Novi Sad bi oformljen parlament u novom sazivu mogao da dobije bilo kada od jula, do početka septembra. Da podsetimo, konstitutivna sednica prethodnog saziva gradske skupštine usledila je skoro dva meseca nakon izbora održanih u aprilu 2016. godine.

Pre sazivanja konstitutivne sednice, Gradska izborna komisija do 2. jula ima rok da dodeli odborničke mandate kandidatima sa devet izbornih lista koje su ušle u novosadsku skupštinu, da im zatim izda uverenje i odmah potom podnese izveštaj Skupštini Grada Novog Sada o sprovedenim izborima. GIK je na tri sednice, koje su usledile nakon utvrđivanja rezultata lokalnih izbora, a poslednja je održana 26. juna, omogućio uvid u izborni materijal predstavnicima koalicija „Nek maske padnu” i SPS-JS, i odbacio kao neosnovane prigovore šestoro birača.


Izborni rezultat

Kako je GIK utvrdio, pri izlaznosti od 42,86 odsto, od 78 mesta u novosadskom parlamentu 52 pripalo je listi „Aleksandar Vučić – za našu decu”, lista IVICA DAČIĆ – “Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma” imaće 10 odbornika, a po tri odbornička mesta osvojile su liste Dr VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA, VOJVOĐANSKI FRONT – ujedinjeni za demokratski Novi Sad (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu), METLA 2020  i ALEKSANDAR ŠAPIĆ – POBEDA ZA NOVI SAD. Izborna lista Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, kao lista nacionalne manjine imaće dva predstavnika u novosadskoj skupštini, dok će druge dve liste nacionalnih manjina ISTINA – ADAVIERA – IVANA VUJASIN i RUSKA STRANKA imati po jednog.


Sudeći po rezultatima izbora po kojima je lista oko SNS odnela apsolutnu većinu,  Skupština grada na konstitutivnoj sednici, nakon verifikacije mandata odbornika, neće imati teškoća da među njima izabere predsednika, zamenika predsednika, sekretara i njegovog zamenika, što je osnovni uslov za njeno konstituisanje. Ujedno biraju se i predsednik, zamenik predsednika i članovi Komisije za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja.

Predsednik Skupštine, na mandat od četiri godine, bira se tajnim glasanjem, nakon što kandidate predloži najmanje trećina odbornika. Predlagač može usmeno da obrazloži svoj predlog i pored kratke biografije, stranačke pripadnosti i obrazloženja, a kandidat ima pravo da se predstave Skupštini i iznese svoj program rada, nakon čega sledi rasprava o kandidatima. Za predsednika gradske skupštine bira se kandidat sa većinom glasova od ukupnog broja odbornika. Isti postupak važi i za zamenika predsednika.

Nakon što preuzme vođenje Skupštine, predsednik predlaže kandidata za sekretara gradskog parlamenta, koji se bira većinom glasova prisutnih odbornika. Predsednik predlaže i kandidata za gradonačelnika iz redova odbornika, koji pak, predlaže kanidadata za svog zamenika. Kandidat za gradonačelnika predlaže uz obrazloženje i kandidate za članove Gradskog veća, a odbornici odlučuju o predlogu u celini tajnim glasanjem, većinom od ukupnog broja odbornika.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*