RS se žalila UN: OHR i Ustavni sud centralizovali BiH

SARAJEVO –

Krajem aprila iz Banjaluke otišao je 25. izveštaj Vlade Republike Srpske Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kome se spominje OHR i navodi se da su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH centralizovali BiH i narušili prava konstitutivnih naroda kršeći ono što je predviđeno Dejtonskim sporazumom.

sarajevo

EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Otkako je dogovoren Dejtonski sporazum, sukcesivno su visoki predstavnici pomagali naporima bošnjačkih političkih stranaka u njihovoj neumornoj kampanji za demontažu dejtonskog kompromisnog dogovora i postizanja ratnih bošnjačkih ciljeva unitarne države u kojoj dominiraju Bošnjaci, navedeno je u dokumentu, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

U izveštaju se dodaje kako je OHR već nizom nezakonitih uredbi i prisila postigao mnogo toga s ovog dnevnog reda, s nizom novih agencija na nivou BiH stvorenih kršeći Ustav BiH i podele nadležnosti.

Uprkos tome, visoki predstavnik i bošnjačke stranke još nisu zadovoljni, navodi se u izveštaju i dodaje da je SDA 2019. godine usvojila provokativnu deklaraciju kojom poziva na potpuno ukidanje dejtonske strukture, uključujući entitete i zaštitu konstitutivnih naroda, a sve u korist unitarne države kojom bi dominirala SDA.

U izveštaju stoji i da umesto da izvršava svoju dužnost pridržavanja Ustava, Ustavni sud BiH prečesto podržava protivustavnu centralizaciju i ustavno slabljenje garantovane zaštite konstitutivnih naroda BiH.

Ustav predviđa da sve vladine funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena institucijama Bosne i Hercegovine budu ovlašćenja entiteta.

Ipak, uprkos ovom jasnom uputstvu, većina u Ustavnom suda rutinski odobrava prenos ovlašćenja na BiH nadležnosti koje nisu ni eksplicitno, ni čak implicitno dodeljene nivou BiH“, piše u izveštaju.

Takođe, se navodi da je uticaj OHR-a bio najgori u periodu kada je ova institucija pomoću bonskih ovlašćenja upravljala BiH vlastodržački, čime je političke institucije BiH učinila nemoćnim i bespredmetnim.

U izveštaju stoji i da su nepromišljene odluke i zloupotreba ovlašćenja podmetnuta BiH u tom periodu primarni izvori današnjih problema u BiH.

EU je s pravom naglasila potrebu za širom reformom disfunkcionalnog pravosuđa BiH, a to pravosuđe je gotovo u celosti proizvod ranijih protivpravnih i nepromišljenih odluka visokog predstavnika, navodi se u dokumentu i dodaje da čak i kada ne koristi prisvojena diktatorska ovlašćenja, visoki predstavnik ostaje najveća prepreka napretku u BiH.

Ove tvrdnje u izveštaju ilustruju pitanjem državne imovine, koje je danas izvor velikog razdora u BiH, a koje bi bilo rešeno pre nekoliko godina da visoki predstavnik nije potopio presudan sporazum o tom pitanju do kog su došle najuticajnije domaće političke stranke.

„Kada visoki predstavnik sabotira kompromisna rešenja do kojih dođu lideri u BiH, time ne samo da se blokira rešenje konkretnog pitanja, već i dodatno otežava postizanje kompromisa u politički podeljenoj BiH“, stoji u dokumentu.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*