Rusija odgovorila na optužbe da je ukrala formulu za vakcinu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se povodom optužbi da je ruski špijun ukrao „formulu“ vakcine protiv koronavirusa astrazeneke.

 

Rusija odgovorila na optužbe da je ukrala formulu za vakcinu

Peskov je rekao da britanski tabloid „San“ dobro poznat i da nije naučni list.

Podsjetimo, danas se pojavila vijest koja je objavljena u tom listu da je ruski špijun ukrao formulu o sastavu vakcine astrazeneka, pa je formula upotrijebljena za pravljenje sputnjika V.

„San je dobro poznat i nije naučni list. Ovo je vjerovatno naš stav prema objavi tog lista“, odgovorio je Peskov, a prenio Tass.

Tvrdnju „Sana“ prenijeli su brojni britanski listovi, među kojima su „Dejli mejl“, „Metro“ i još neki, a sekretar pri ministarstvu policije Velike Britanije Demijan Hinds nije želio da odgovori na pitanje da li je ta tvrdnja tačna, ne negirajući optužbe.

Bezbjednosni izvori na koje se poziva tabloid Dejli mejl tvrde da je moskovska „krtica“ uspjela da ukrade tajne podatke o vakcini – iako se ne zna da li je dokument bio u oksfordskoj laboratoriji ili u Astrazenekinoj fabrici, ili bočicu sa vakcinom i prokrijumčari ih van zemlje na dalje analize.

Navodi se da je sputnjik V „sumnjivo sličan“ astrazenekinoj vakcini razvijenoj na Oksfordu.

(Tanjug  Foto:AP)

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*