Ruski ambasador smatra da je Balkanski tok stvorio napetost u odnosima Rusije i Bugarske

Prema Anatoliju Makarovu, uspešna primena projekta dovela je do „špijunskih skandala“ povezanih sa ruskim diplomatama.

Ruski ambasador u Bugarskoj Anatolij Makarov

© Igor Lenkin / TASS

SOFIJA, 2. februara. / TASS /. Ruski ambasador u Bugarskoj Anatolij Makarov smatra da je uspešna primena projekta Balkanski tok dovela do „špijunskih skandala“ vezanih za ruske diplomate u ovoj istočnoevropskoj zemlji. To je u nedelju najavio opunomoćeni predstavnik Ruske Federacije u intervjuu za BTV.

„Odnosi Bugarske i Rusije mogu se utvrditi do 21. oktobra i nakon tog datuma. Sve do 21. oktobra 2019. godine sve se uspešno razvijalo (odvijali su se bilateralni poseti i komunikacija na najvišem nivou), ali 21. oktobra deonica gasovoda dužine 11 kilometara koja je povezivala Tursku i bugarski sistem za transport gasa, to je bio svečani događaj sa učešćem premijera [Bugarske Bojko Borisova], ali tek nakon ovog događaja počeli su problemi, „rekao je Makarov.“ Već 25. oktobra, pozvan sam u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova i izvestio da je naš diplomata je bila angažovana u aktivnostima koje nisu odgovarale njegovom statusu i mora napustiti zemlju. Ovo je bila samo prva epizoda u istoriji. „

Ruski ambasador skrenuo je pažnju na činjenicu da su u januaru, samo dve nedelje nakon službenog otvaranja gasovoda Turski tok, koji se održao u Istanbulu, ponovo pozvan u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova i rekao da su dvojica diplomata – zaposleni u ruskoj ambasadi i trgovinskoj misiji – optuženi za ilegalne aktivnosti i moraju napustiti Bugarsku u roku od 48 sati. A čak i pre toga, kršeći diplomatsku etiku, ove informacije su predstavljene u javnom prostoru. Pored toga, bugarsko tužilaštvo postavilo je na listu traženih još troje ruskih državljana koji su proglašeni osumnjičenima za ubistvo bugarskog biznismena.

„Upravo zbog toga se naši bugarsko-ruski odnosi trenutno razvijaju. Trenutno ne znam šta će se desiti u budućnosti. Verujem da su to ozbiljni problemi“, rekao je Makarov.

Amerikanci protiv

Ruski ambasador je takođe naglasio da u celokupnoj istoriji odnosa među državama nije postojala takva napetost.

„To se nije dogodilo u čitavoj istoriji naših bilateralnih odnosa. Svi problemi su se pojavili tek nakon što je gasovod Turski tok ušao u Bugarsku. Nekome se ne sviđa šta se dešava, neko ne želi da se Balkanski tok pojavi na teritoriji Bugarske „. Postoje slične snage i u Bugarskoj i izvan njenih granica. <…> Ono što se događa sada je razočaravajuće. Ovi događaji se ne mogu objasniti normalnom logikom, a to postavlja pitanja. Želim da se zaustavi lov na ruske diplomate. Želim snage koje su protiv odeistvuiut projekat gasovoda „Balkanski tok“, prepušteni sami sebi i Bugarske, i Rusija, „- rekao je Makarov.

Diplomata je istakao da gasovod Balkan Stream ispunjava nacionalne interese Bugarske. Takođe je naglasio da je premijer zemlje garantovao da će projekat biti sproveden, uprkos izjavama američke strane, koja nije smatrala potrebnim za balkansku državu, ne želi da projekat bude sproveden.

Balkanski tok dio je bugarske prenosne mreže o Bugarskoj, o čemu Bojko Borisov govori. <…> Verujem da je premijer u pravu, i bugarsko stanovništvo će ga podržati u tome „, rekao je Makarov.

Uspećemo

Ruski ambasador u Bugarskoj napomenuo je da je situacija u Bugarskoj trenutno nepovoljna, ali je izrazio uverenje da će postojeći problemi biti rešeni i da će se sprovesti planovi za zajednički rad. Izrazio je nadu da će 2020. ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i, verovatno, ruski predsednik Vladimir Putin, posetiti Bugarsku, „ukoliko, naravno, nema razloga za to“.

„Verujem da bi ovi kontakti, te posete trebalo da se odvijaju, radi ovoga, u svrhu dobrih odnosa Bugarske i Rusije, radim“, rekao je Anatolij Makarov.

U razgovoru sa dopisnikom TASS-a, koji je održan nakon televizijskog intervjua, Makarov je primetio da je „intervju bio pomalo emotivan“.

„Razgovarao sam emotivno, ali iskreno, svim srcem o temama bilateralnih odnosa. Želim da se odnosi između naših zemalja razvijaju pozitivno i produktivno“, rekao je ruski diplomata.

IZVOR: TASS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*