Ruski umetnik Pjotr Pavlenski priveden u Parizu

Foto:beta/AP

Ruski umetnik Pjotr Pavlenski koji tvrdi da je odgovoran za sporni video snimak zbog kojeg je Benžamen Grivo odustao od trke za gradonačelnika Pariza, priveden je danas u okviru druge istrage, o nasilju počinjenom 31. decembra, saopštilo je tužilaštvo glavnog grada Francuske.

Foto:beta/AP

Protiv Pavlenskog je pre nekoliko nedelja otvorena istraga za „namerno nasilje oružjem“. Umetnik je priveden u okviru te istrage, navelo je parisko tužilaštvo.

Ta istraga nema veze sa snimkom seksualne sadržine koja je izazvala skandal i dovela do povlačenja Grivoa koji je nekada bio portparol francuske vlade. Grivo je posle objavljivanja podneo tužbu i otvorena je istraga o tom slučaju, dodalo je tužilaštvo.

Pavlenski je danas priveden jer je učestvovao u neredu 31. decembra koji je izbio u jednom stanu u Parizu. U tom stanu se nekoliko ljudi posvađalo sa ruskim umetnikom, a on je tada uzeo kuhinjski nož i dve osobe su povređene u toj svađi.

Pavlenski, koji redovno prkosi Kremlju i tvrdi da mu preti zatvor, dobio je azil u Francuskoj.

Umetnik je 2015. zapalio u Moskvi ulazna vrata zgrade u kojoj je nekada bilo sedište tajne policije (KGB), današnje Federalne službe bezbednosti (FSB).

Pavlenski je privukao medijsku pažnju u svetu 2013. godine kada je „prikovao“ testise između kocki kaldrme na Crvenom trgu. Međutim, posle istrage, sudski organi su zatvorili slučaj navodeći da umetnik nije učinio nikakav prestup.

Umetnik se 2013. godine pojavio bez odeće s bodiljikavom žicom ispred gradske skupštine Sankt Peterburga u znak protesta zbog, kako je naveo, represivnih zakona u Rusiji.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*