Ružić: Vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika što nije dovoljno

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, što ne odudara od opšte populacije, ali nije dovoljno.

„Nastava će krenuti na redovan način, osim u 15 opština gde će biti kombinovan model za srednje škole i onlajn nastava za srednje škole u Tutinu”, rekao je Ružić za TV Prva, a prenosi Beta, navodeći da se model utvrđuje na osnovu epidemioloških parametara za opštu populaciju na teritoriji jedinice lokalne samouprave.

On je rekao da će poseban tim, sastavljen od stručnjaka iz Instituta „Batut” i predstavnika ministarstva, utvrđivati da li je potrebno eventualno menjati model rada, u sladu sa sistemom „semafora” i prelaska iz jednog režima u drugi, u skladu sa informacijama lokalnih štabova o epidemiološkoj situaciji.

„Obrazovni sistem se pokazao vrlo otporan na koronu, ali moramo paziti da u njega ne uđe virus. Zato se gledaju parametri koji preventivno opredeljuju da li će se promeniti model”, rekao je Ružić.

Na pitanje o nošenju maski u učionicama, on je naglasio da je to predviđeno u skladu sa protokolima.

„Na primer, kada nastavnik, koji je vakcinisan i nije u obavezi da nosi masku, priđe učeniku na metar i po razdaljine u obavezi je da stavi masku, jer će komunicirati sa njim. Kao što učenik kada odgovara treba da stavi masku”, rekao je Ružić.

Na pitanje koliko je realno da će se to primenjivati, on je ukazao da je nastavno i vannastavno osoblje pokazalo da veoma predano radi i da su se deca ponašala odgovorno.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*