Sahrana patrijarha Irineja, prisutni državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica

Beograd, 22. novembra 2020 - Mitropolit Hrizostom. U Hramu Svetog Save na Vracaru, gde je izlozen kovceg sa telom patrijarha Irineja, beogradski svestenici zavrsili su citanje jevandjelja nad odrom poglavara Srpske pravoslavne crkve. Vernici do pocetka liturgije u 9 sati mogu da odaju postu patrijarhu. U Hramu se zavrsavaju pripreme pred zaupokojenu liturgiju i opelo, nakon kojih ce patrijarh biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save. FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bs

BEOGRAD –

U Hramu Svetog Save u Beogradu u toku je molitveni ispraćaj patrijarha Irineja, a upravo je počelo opelo, posle koga će uslediti obraćanja crkvenih velikodostojnika i političkih lidera.

U okviru svete zaupokojene liturgije, koju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, kao i gostiju iz drugih pravoslavnih crkava, počelo je opelo, a oko odra patrijarha Irineja svoja mesta po hirotoniji i crkvenoj hijerarhiji zauzeli su velikodostojncii SPC i drugih pravoslavnih crkava.

Liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje 16 vladika SPC

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Zaupokojenu liturgiju, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje 16 vladika SPC.

hrizostom,irinej,liturgija

Tanjug (Zoran Žestić)
Vučić i Dodik stigli u Hram oko 10 sati

U Hram svetog Save oko 10.00 sati stigao je predsednik Aleksandar Vučić, sa njim i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgija, na kojoj je besedio episkop bački Irinej, počela je uz pesmu „Ton despotin“.

Pre početka liturgije, u Hram Svetog Save stigli su premijerka Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Tatjana Matić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Grada Beograda, nadbiskup Stanislav Hočevar…

av,sahrana,vucic

Tanjug (Mihajlo Jelisavčić)

Među učesnicima liturgije su i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Lideri vladajuće koalicije u Crnoj Gori na sahrani patrijarha

Sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru prisustvuju mandatar Zdravko Krivokapić i lideri vladajućih parlamentarnih stranaka Andrija Mandić, Milan Knežević, Vladimir Joković, Dado Šćekić, Goran Danilović i Marko Milačić.

Mandatar Krivokapić se juče u Hramu pokloni patrijarhovom odru.

dacic,krivokapic,mandic

Tanjug (Zoran Žestić)

Sahrani prisustvuju i prvaci Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović i Baćko Milačić.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke sahrani prisustvuju episkop dioklijski Metodije, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitrpolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki i arhimandrit Arsenije, iguman manastira Kosijerevo.

Oni su sinoć doputovali u Beograd i poklonili se odru upokojenog patrijarha Irineja koje je izloženo u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Po blagoslovu Svetog Sinoda Liturgiju danas saslužuju vladika Metodije i otac Gojko Perović.

patrijarh,odavanje, poste

Tanjug (Zoran Žestić)

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije, mitroplit Hrizostom, Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

hocevar,irinej,odavanje, posta

Tanjug (Zoran Žestić)

Ispred Hrama vernici od rano jutros dolaze da odaju poslednju poštu patrijarhu, strpljivo čekajući da dođe red na njih da uđu u sam hram.

Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničeno zbog epidemiološke situacije.

sahrana, patrijarha,ispred, hrama, sv, , save

Tanjug (Sava Radovanović)

Patrijarh srpski Irinej biće prvi poglavar SPC koji je sahranjen u Hramu Svetog Save.

Osim grobnice u kojoj će počivati 45. patrijarh, nalazi se još nekoliko grobnih mesta jer će se ubuduće poglavari SPC sahranjivati u kripti, osim ako ne izraze drugačiju želju.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*