Samoproglašeno Kosovo izgubilo većinu u UN

Samoproglašeno Kosovo izgubilo je većinu u UN, pošto je Gana, kao 16. zemlja, zvanično saopštila da povlači priznanje njegove „državnosti“.
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San)

Kako navode Večernje novosti u izadnju za utorak, 96 zemalja i dalje je uz Prištinu, dok 97 poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Nekadašnji ambasador pri OEBS-u Milovan Božinović kaže za list da se može očekivati da se proces povlačenja priznavanja samoproglašenog Kosova nastavi.

– Iako je ova diplomatska akcija naše Vlade kod nekog dijela posmatrača u početku izazivala nevjericu u njen uspjeh, pokazalo se da su se neke zemlje, koje inače nisu zainteresovane za zbivanja na Balaknu, povele za glasnijim dijelom međunarodne zajednice po pitanju Kosova ne ulazeći u suštinu stvari. Međutim, kada im je razjašnjeno kako je nastao kosmetski problem i kada shvate da nešto slično može da se desi i njima, pogotovo državama na afričkom kontinentu, dolazi do promjene kursa – kaže Božinović.

On je dodao da bi bilo „pretjerano reći da će suspendovanje priznavanja biti od kardinalnog uticaja na rješavanje kosovskog pitanja“, ali ocjenjuje da da to „mijenja atmosferu za razgovore, jer se u najmanju ruku čula i druga strana“, što je „novi politički kapital Srbije“.

IZVOR : RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*