Sanaderu još šest godina zatvora zbog afere Ina-MOL

EPA/ANTONIO BAT
ZAGREB –

Veće Županijskog suda u Zagrebu donelo je nepravosnažnu presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita i bivšem čelniku MOL Zoltanu Hernadiju za davanje mita u slučaju Ina-MOL, proglasio ih krivima.

Sanader je nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora, a Hernadi na dve godine, prenosi HRT.

EPA/ANTONIO BAT

Ivo Sanader s Hernadijem je dogovorio da će za iznos od 10 miliona evra dogovoriti da će Republika Hrvatska Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine.

Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje poslovanja gasom iz Ine i izmeniti međudeoničarski ugovor. Na sednici Vlade zatražio je da se prihvati izveštaj kojim se Molu prepušta upravljanje Inom, što je Vlada i prihvatila, rekla je sudija Maja Štampar Stipić čitajući presudu.

Sanader je i u ponovljenom suđenju tvrdio da nije primio mito i da je iskaz Roberta Ježića neistinit. Poslednjih meseci bivšeg premijera nije bilo u sudnici jer je bio na operaciji kolena i oporavku, zbog čega njegova odbrana tvrdi da su time povređena njegova prava da iznosi obranu i ispita svedoke.

Hernadijevi advokati zatražili su da se postupak obustavi jer smatraju da je nastupila zastara. Sudija Maja Štampar Stipić odbila je sve te navode.

Mol razočaran presudom, tvrde da nije prekršen zakon

Mađarska kompanija MOL saopštila je danas da je veoma razočarana presudom Županijskog suda u Zagrebu u slučaju Ina-MOL, navodeći da je u prethodnim postupcima utvrđeno da MOL-ovi zvaničnici nisu prekršili zakon.

U saopštenju kompanija MOL navodi da je sudsko veće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog sudije došlo do „jednoglasnog zaključka da Hrvatska nije uspela da dokaže da je MOL stvarno podmitio Sanadera“, kao i da je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obaveze u vezi s INA-om.

„Razočaravajuće je zato što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci nezavisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo, te da se ova presuda temelji na jednom svedoku, koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i neverodostojnim“, navodi se u saopštenu uz ocenu da se i ovoga puta radi o nepoštenom suđenju kao i 2013. godine.

Kompanija navodi da predsednik Uprave i izvršni direktor MOL-a Zolt Hernadi i dalje ima potpuno poverenje svih odbora MOL Grupe.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*