Saradnja notara Srbije i Francuske

Radi se na digitalizaciji javnobeležničkih dokumenata i uspostavljanju registra testamenata, rekao je predsednik JKS Srbislav Cvejić

(Foto JKS)

Javnobeležničke komore Srbije i Francuske obnovile su potpise na Memorandumu o saradnji u oblasti digitalizacije i tako nastavile saradnju na razvoju digitalnih alata i unapređenju rada javnih beležnika.

Memorandum su u Beogradu potpisali predsednik Javnobeležničke komore Srbije (JKS) Srbislav Cvejić i izaslanik Visokog saveta javnog beležništva Francuske, zadužen za saradnju sa Srbijom, Stefan Zečević, u prisustvu pomoćnice ministra pravde Republike Srbije Jelene Deretić.

– Današnjim potpisom mi smo potvrdili odlučnost da realizujemo projekte koje smo započeli u oblasti digitalizacije javnog beležništva sa našim kolegama i prijateljima iz Francuske – rekao je Srbislav Cvejić, podsećajući da su Ministarstvo pravde Srbije, JKS i Visoki savet javnih beležnika Francuske u julu 2019. godine potpisali Memorandum o saradnji u oblasti digitalizacije.

Cvejić je istakao da kolege iz Francuske pružaju veliku podršku javnom beležništvu Srbije u uspostavljanju sistema koji će omogućiti digitalizaciju arhiva, javnobeležničkih aktivnosti i javnobeležničkih dokumenata, kao i uspostavljanje registra testamenata.

– Francusko javno beležništvo sa nama od početka nesebično deli znanje i iskustvo, što nijednog trenutka nije bilo obustavljeno, ali je tokom pandemije bilo iz objektivnih okolnosti usporeno. Radili smo na razvoju alata koji su nam neophodni za dalje unapređenje funkcionisanja u digitalnom okruženju, a sada je neophodno da taj rad ubrzamo – rekao je Cvejić.

Stefan Zečević je istakao je da postoji zajednički interes dve strane da se promoviše saradnja u pravnoj, a naročito javnobeležničkoj oblasti.

– Sada postoji potreba da ubrzamo rad na razvoju digitalnih alata koje će koristiti javni beležnici i koji će biti u interesu države i građana. Siguran sam da ćemo u tome uspeti, a potvrda nam je već stigla, pošto smo danas prisustvovali prezentaciji plana izrade aplikacije eNotar – rekao je Zečević, koji je potpisao Memorandum u ime francuske strane.

Aplikacija eNotar, na čijem razvoju radi Pošta Srbije, predstavljena je na sastanku sa predstavnicima JKS i Visokog saveta javnog beležništva Francuske. Ova aplikacija služiće za pohranjivanje elektronske dokumentacije i arhiviranje  u javnobeležničkoj delatnosti u Srbiji, saopštila je JKS.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*