Šarčević o epidemiji gripa: Ne znamo trenutno stanje, javnost ćemo obavestiti krajem nedelje

Foto: 021.rs

Danas smo imali kolegijum, mi ne znamo stanje, ne zna ni Vojvodina još, zato što pokazatelji nisu realni kad deca nisu u školi, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević u Kruševcu, upitan da prokomentariše aktuelnu epidemilošku situaciju gripa.

 

Foto: 021.rs

 

Oslanjamo se na istraživanja Batuta i drugih pokrajinskih organa koji su vezani za zdravlje, tako da sam ja u dnevnom dogovoru sa Pokrajinskim sekretarijatom, iz razloga što je tamo raspust ranije počeo i ranije se završava„, kazao je on.
Prema njegovim rečima, o tome kakvo je stanje kada je u pitanju epidemija gripa javnost će biti obaveštena krajem nedelje.
Ako je baš neko loše stanje, verovatno će se produžiti raspust, ako ne, krenućemo, ali ćemo i tada i dalje pratiti. Ponedeljak je neradni dan zbog praznika, tako da ne dižemo paniku. Ovo smo i prošle godine imali, ali intenzivno je bilo već dok su deca bila u školi. Sam raspust je presekao širenje gripa, tako da ćemo dobiti od nadležnih organa sve inpute da bi znali da obavestimo javnost„, objasnio je on.
Podsetimo da je prošlog petka Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo saopštio da će ukoliko broj obolelih od gripa i intenzitet aktivnosti virusa nastave da rastu, biti razmotreno upućivanje predloga za privremeno raspuštanje školskih i predškolskih kolektiva na nekoliko dana.
Naime, u Vojvodini je registrovano pogoršanje epidemiološke situacije u vezi sa sezonskim gripom, a stepen aktivnosti virusa prešao je prag srednjeg intenziteta.
U utorak, 11. februara, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo obaviće sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine novu procenu situacije.
Podsetimo, kako je 021 pisao, epidemija gripa u Novom Sadu još nije proglašena, iako je primetan veliki broj obolelih, naročito među decom školskog uzrasta.
Autor: 021, FoNet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*