Savez Bunjevaca: Ispraviti veliki propust u Sporazumu

BEOGRAD: Savez bačkih Bunjevaca – politička stranka nacionalne manjine, saopštio je danas da pozdravlja i podržava Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora, ali i da istovremeno ukazuje na, kako tvrde, ogroman propust koji je u Sporazumu učinjen.
bunjevci duzijanca
Foto: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Iz Saveza obrazlažu da je Sporazumom predviđeno da se broj potpisa za liste stranaka nacionalnih manjina smanji i da iznosi polovinu potrebnog broja potpisa za liste koje nisu liste stranaka nacionalnih manjina i za Republičke i za Pokrajinske izbore, a to nije učinjeno za lokalne izbore.

‘‘Ukoliko nije namera, a nadamo se da nije, da se stranke nacionalnih manjina onemoguće da postave listu u mnogim lokalnim sredinama, onda je neophodno ovu grešku ispraviti i omogućiti da stranke nacionalnih manjina na lokalnim izborima mogu postaviti listu pod istim uslovima kao za Republičke i Pokrajinske izbore, odnosno sa polovinom potrebnog broja potpisa koji je utvrđen za liste koje nisu liste nacionalnih manjina’‘, navode iz Saveza.

Ukoliko to ne bi bilo učinjeno, kako se upozorava u saopštenju, stranke nacionalnih manjina u mnogim sredinama bile bi dovedene u neravnopravan, i daleko teži položaj nego što je to sada.

‘‘Na primer, u Subotici bi za listu stranke nacionalne manjine bio potreban daleko veći broj potpisa (minimum 1.000) nego što je sad (minimum 690). Ista je situacija i u mnogim drugim lokalnim sredinama’‘, dodaje se.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*