Šeherezada torta, recept za kolač koji vraća u detinjstvo

Screenshot-VIDEO YT DOMAĆI RECEPTI

Šeherezada torta je jedna od onih bogatih, elegantnih torti koje se često služe za praznike i posebne prilike. Ima sve što dobra torta treba da ima: sočan biskvit, bogat krem, čokoladu i mrvicu orijentalnog šarma – otuda i naziv.

Evo proveren recept koji spaja ukus i estetiku:
Šeherezada torta – recept
Sastojci:
Kore (3 kore se peku od istog smesa):

6 belanaca 6 kašika šećera 3 kašike brašna 100 g mlevenih oraha 1 kašičica praška za pecivo

Ovo je za jednu koru – za tortu trebaš ispeći 3 ovakve kore.

Krem:

6 žumanaca 6 kašika šećera 3 kašike gustina (ili brašna) 500 ml mleka 100 g bele čokolade 200 g putera (ili margarina) 100 g šećera u prahu

Glazura (opciono):

100 g crne čokolade 2 kašike ulja ili malo pavlake za sjaj

Priprema:
Kore:

Umuti čvrst sneg od 6 belanaca, pa postepeno dodaj šećer. Lagano umešaj mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Smesu sipaj u pleh obložen papirom za pečenje i peci na 180°C oko 15 minuta. Postupak ponovi 3 puta (ili pravi sve odjednom pa iseci kore, ako ti je tako lakše).

Krem:

Umuti žumanca sa šećerom i gustinom, pa dodaj malo mleka da se razredi smesa. Ostatak mleka stavi da provri, zatim dodaj žumanca i kuvaj na laganoj vatri dok se ne zgusne. Skloni s vatre i dodaj belu čokoladu – mešaj dok se ne otopi. Kada se ohladi, dodaj penasto umućen puter sa šećerom u prahu. Sve sjedini u gladak krem.

Slaganje torte:

Kora – fil – kora – fil – kora – fil (premaži i gore). Po želji tortu prelij glazurom od čokolade ili dekoriši orasima, belom čokoladom ili šlagom.

 

 

 

IZVOR:CITYMAGAZINE

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*