Selaković Kofodu: Zahvalnost Danskoj na podršci Srbiji na EU putu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je sa šefom danske diplomatije Jepeom Kofodom i zahvalio Danskoj na podršci evropskom putu Srbije, ističući da postoji veliki prostor za dalje unapređenje političke i ekonomske saradnje dve zemlje. Kofod je izjavio je da je Srbija odlično reagovala na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i posebno pohvalio ekonomske rezultate Srbije.

Nikola Selaković je, na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom danske diplomatije Jepeom Kofodom, rekao da su naročitu pažnju u razgovoru posvetili i ekonomskom uspehu i preduzetim reformama.

Selaković Kofodu: Zahvalnost Danskoj na podršci Srbiji na EU putu

Selaković Kofodu: Zahvalnost Danskoj na podršci Srbiji na EU putu

„Upoznao sam ga na napretkom u oblasti vladavine prava, slobode medija, svega što je značajno na našoj evropskoj agendi, a razgovarali smo i o geopolitičkim pitanjima, migracijama“, rekao je Selaković.

On je zahvalio Danskoj na podrsci evropskim integracijama Srbije, a Kofodu posebno na izjavi pre posete, da naš region pripada evropskoj porodici, demokratske provinijencije i da je mesto Zapadnog Balkana u okvirima EU, u statusu punopravne članice.

Selaković je sagovornika upoznao i sa inicijativom „Otvoreni Balkan“, koja, kaže, pruža priliku regionu da se koncentrise na budućnost, na ono što nas spaja – da kroz unapređeneje ekonomske saradnje radimo mnogo više za budućnost svih građana.

Ministar je istakao i da su Danska i Srbija dve države koje vezuje više od 100 godina diplomatskih odnosa.

O posvećenosti i ineteresovanju Danske i danskog naroda za Srbiju, istakao je Selaković, naročito govori primer Danca Vilijama Melgarda, koji je lečio srpske ranjenike u Prvom svetskom ratu, zaljubio se u narod, zemlju, u jednu Sprkinju i ostao da živi u Kuršumliji, gde je osnovao prvi Dom zdravlja koji danas nosi njegovo ime.

„On je bio i ostao stub srpsko danskog prijateljsva“, naglasio je Selaković.

Dodao je da je dogovoreno da se insitucionalizuju političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Danske, kao i da prilikom narednog susreta bude potpisan Memorandum o razumevanju.

Ranije danas predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je ministra spoljnih poslova Kraljevine Danske Jepea Kofoda i tom prilikom rekao da ga raduje intenziviranje političkog dijaloga Srbije i Danske.

Kofod: Srbija odlično reagovala na kovid krizu

Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod izjavio je da je Srbija odlično reagovala na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i posebno pohvalio ekonomske rezultate Srbije.

„Srbija je blizak partner Danskoj, nadam se da će naše partnerstvo dalje napredovati, i naši odnosi jačati. Mnogo je potencijala za razvoj ekonomske saradnje“, rekao je Kofod na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

On je posebno pohvalio način na koji je Srbija izašla na kraj sa kovid krizom i kako se ekonomski razvila.

„To je inspirišuće za nas“, naglasio je Kofod.

On je ukazao i da je Danska odlučila da obezbedi milion doza za Zapadni Balkan, posebno zemljama koje su manje uspešne od Srbije.

Naglasio je da je Danska posvećena evropskim integracijama Srbije i da uočava pozitivan napredak u oblasitima vladavine prave, slobode medije, dodajući da bi želeo još brže usklađivanje Srbije sa Evropskom unijom, iako je i tu, kaže, primetan značajan napredak.

Ukazao je da Danaska želi da nastavi dijalog sa Srbijom, kao i da se nada da će uskoro moći da uzvrati gostoprimstvo srpskom kolegi, te je pozvao šefa srpske diplomarije Nikolu Sleakovića u posetu Danskoj.

„Hvala na gostoprimstvu. Rekli ste da se dr Vilijam Melgard zaljubio u narod i zemlju. To nije tako teško da se desi“, primetio je Kofod.

Kada je reč o krizi u Avganistanu, Kofod je naveo da se mora učiniti sve kako bi se rešila situacija u toj zemlji.

Podsetio je da je Danska imala svoje trupe i velike investicije u Avganistanu, te da je važno da se spreči moguća kriza, dodajući da će Danska pružati pomoć u evakuaciji ljudi koji žlee da napuste Avganistan.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*