Selaković: Uveren sam da će se steći uslovi da papa poseti Srbiju

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je uveren da će se „steći uslovi i sa strane države i sa strane Crkve (Srpska pravoslavna crkva – SPC)“ da papa poseti Srbiju, napominjući da se predsednik države Aleksandar Vučić o takvim odlukama uvek konsultovao sa patrijarhom SPC Irinejem.

 

Selaković: Uveren sam da će se steći uslovi da papa poseti Srbiju

Foto: Screenshot
Srbija sa Vatikanom ima veoma dobre i kvalitetne odnose„, rekao je Selaković, za TV Hepi, podsetivši da Vatikan nije priznao Kosovo kao nezavisno.
On je rekao da sa Rimokatoličkom crkvom delimo „neke bolne teme i epizode iz naše nedavne prošlosti“ i da je SPC „veoma važan faktor u komunikaciji“ sa njom.
I u određenom trenuuku, uveren sam da će se steći uslovi i sa strane države i sa strane Crkve da do takve jedne posete dođe, ali ono čega se predsednik (Aleksandar) Vučić držao, kao predsednik republike, a pre toga kao predsednik vlade, to jeste da se o takvim odlukama uvek konsultovao sa našim patrijarhom„, rekao je Selaković.
Kako je dodao, Vučić „ništa nije preduzimao tu potpuno na svoju ruku znajući koliko su ti odnosi kompleksni i koliko je Crkva ipak jedan mehanizam, organizam, drugačiji od države“.
Selaković je rekao da je papa veoma uvažavao patrijarha Irineja u šta se, kako je naveo, uverio i lično kada je sa Vučićem bio u Vatikanu, septrembra prošle godine.
Prilikom ove posete, kako su tada preneli mediji, Vučić je izjavio da bi voleo da papa Franja poseti Srbiju, ali da je za tako nešto potrebna saglasnost SPC.
To je uvek pitanje za našu crkvu„, rekao je Vučić novinarima nakon tog sastanka sa papom.
Selaković je rekao i da je patrijarh Irinej bio čovek blage, mirne naravi kojeg su poštovali i van granica Srbije.
Patrijarh Irinej je kreator kulture sećanja na stradanja srpskog naroda„, rekao je Selaković.
Patrijarh Irinej preminuo je u petak, a sahranjen je juče u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.
Autor: Beta, TV Hepi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*