Ševarlić prekinuo štrajk glađu, Obradović, Martinović i Božić nastavljaju, pristalice SNS i Dveri ispred Skupštine

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an
BEOGRAD –

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić odlučio je da prekine štrajk glađu, koji je započeo juče ispred Skupštine Srbije.

Tu odluku obrazložio je time što je, kaže, on, kao „idejni tvorac“ koji je osmislio i prijavio štrajk glađu, „medijski ugušen“ nakon što su, iz različitih razloga, u štrajk glađu ušli i poslanici SNS i pokreta Dveri.

Ševarlić smatra da pitanja koja su ti poslanici pokrenuli – incident sa napadom na poslanika Marjana Rističevića i nastavak izbornog procesa, nisu značajni kao što je, prema njegovoj oceni, nacionalno pitanje Kosova i Metohije.

Dodao je da je važno da građani znaju kakav je stav svih političkih partija po pitanju Kosova i Metohije i ponovio da ne postoji zemlja koja bi se odrekla 12 odsto svoje teritorije, po bilo koju cenu.

Rekao je i da će nastaviti da insistira na tom pitanju i van Skupštine Srbije.

Ševarlić je juče počeo štrajk glađu, a novinarima je rekao da je razlog „nemogućnosti da pridobije poslanike u skupštini da raspravljaju o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanje rezolucije 1244“.

Juče su štrajk glađu počeli i poslanici vladajuće SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić, kao i poslanik i lider Dveri Boško Obradović.

Pristalice SNS i Dveri ispred Skupštine, podrška štrajkačima

Poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić i poslanik Dveri Boško Obradović i dalje štrajkuju glađu ispred Doma Narodne skupštine, dok je samostalni poslanik Miladin Ševarlić prekinuo štrajk navodeći da su mu poslanici vladajuće stranke i Obradović „preoteli ideju „.

Na platou ispred Skupštine, na kojem je postavljena zaštitna ograda, okupile su se dve grupe građana kako bi podržali „svoje“ poslanike u štrajku.

Pristalice SNS podršku iskazuju uzvikujući „Aco Srbine“, „Živeo Vučić, živela Srbija“, „Boško fašisto, idi kući“…

Obradovićevi simpatizeri u znak podrške uzvikuju „Boško, Boško“ i „Izdrži do kraja“. . .

Martinovića i Božića je obišao Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Njih dvoje su stupili u štrajk glađu zahtevajući da Tužilaštvo reaguje povodom napada Obradovića na poslanika Marijana Rističevića, koji se dogodio u petak ispred Skupštine.

Obradović je svoju odluku o štrajku najpre obrazložio kao podršku poslaniku Ševarliću, koji je na taj način protestovao zbog politike vlasti prema pitanju Kosova i Metohije, a kasnije zahtevom da se odlože izbori.

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

SzS:Zabrinutost za zdravlje Obradovića

Savez za Srbiju izrazio je danas zabrinutost za zdravlje Boška Obradovića, uz razumevanje za, kako navode, njegov lični čin borbe za bojkot izbora 21. juna, ali je vazno, kažu, da se Obradović sačuva za dalju borbu protiv vlasti.

Predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović potpisuje saopštenje u kojem se takođe „iskazuje nužnost jedinstva svih opozicionih stranaka, pokreta, intelektualaca ali i svih građana“ u borbi za bojkot ovih izbora i za slobodne izbore i slobodne medije.

Predstavnici Pokreta „1 od 5 miliona“ odneli su vodu Obradoviću i Aleksandru Martinoviću, uz poruku Tee Vukadin da su svojom političkom agendom „poklopili“ i obesmislili Ševarlićev štrajk i da obojicu vide kao deo istog sistema koji treba promeniti.

Vulin:Ako Đilas počne štrajk glađu, i ja ću i biću uz njega

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin rekao je danas da će, ako Dragan Đilas počne štrajk glađu, početi i on, i sve vreme biti uz njega.

„Dragan Đilas je organizovao i naručio štrajk glađu Obradovića i Ševarlića. Štrajk propada, pa Đilas planira da se i sam priključi, nadajući se da će danju pred kamerama da plače, a noću da jede. Pošto sam sit njegovih prevara i laži, poručujem mu da ću, kada on počne sa štrajkom, početi i ja, ali da ću sve vreme biti uz njega da ga sprečim da još jednom prevari i slaže“, izjavio je ministar odbrane i predsednik PS Aleksandar Vulin.

Ja sam štrajkovao glađu u dosovskim zatvorima, naveo je Vulin u izjavi za javnost, ističući da ga raduje što ću mu pokazati kako je kada se štrajk glađu stvarno sprovodi i neće mu dozvoliti da slaže.

„Moj motiv je velik i pomoći će mi da izdržim u štrajku sve dok Đilas ne prestane da laže Srbiju i počne da odgovara za sve pljačke“, poručio je Vulin.

Obradović noć proveo u Skupštini

Predsednik Dveri Boško Obradović noć je proveo u Skupštini Srbije, za razliku od poslanika Martinovića i Božić, koji su jutro sačekali ispred parlamenta, na stepenicama na kojima od juče štrajkuju.

Obradović je oko 20 do 7 jutros izašao ispred zgrade parlamenta.

On je sinoć nešto posle ponoći ušao u zgradu Narodne skupštine, a pre toga potpredsednica Dveri Marija Janjušević donela je Obradoviću jastuk i ćebe, koje je unela u skupštinu, a potom i vreću za spavanje.

Martinović i Božić su sve vreme bili na stepeništu, a veći deo noći ispred je bio i samostalni poslanik Miladin Ševarlić, koji je povremeno, na neko vreme ulazio u zgradu, ali se vraćao na stepenište.

Sa Martinovićem i Božić su noć napolju proveli i neki poslanici SNS.

Na štrajk se najpre odlučio Ševarlić, a zatim mu se pridružio Obradović, u znak podrške, kako je najpre rekao, zbog navodne izjave predsednika Srbije, od pre godinu dana, da će priznati nezavisnost Kosova.

Gojković obišla Ševarlića, Martinovića i Božićevu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas oko 11 sati izašla je iz zgrade parlamenta i obišla Martinovića, Božićevu i Ševarlića.

Gojković je prvo prišla Ševarliću, koji je jutros najavio da razmišlja da prekine štrajk.

Predsednica Skupštine zatim je prišla i porazgovarala sa poslanicima SNS, Aleksandrom Martinovićem i Sandrom Božić.

Gojković nije prilazila lideru Dveri Bošku Obradoviću, koji je, inače, trenutno ispred skupštine u društvu jednog od lidera SzS Janka Veselinovića.

Ona se zatim vratila u zgradu Doma Narodne skupštine.

Iz parlamenta je najavljeno da će Gojković održati pres konferenciju u podne.

Obradovića je sinoć „posetio“ ispred Skupštine predsednik SSP Dragan Đilas, a lider Dveri je posle dao izjavu novinarima i saopštio novi motiv protesta, odnosno zahtev da se izbori odlože za šest meseci, a u međuvremenu formira tehnička vlada.

Martinović i Božić štrajkuju, kako je rekao sinoć Martinović, zbog nereagovanja tužilaštva na težak incident, kada je Obradović sa grupom svojih ljudi fizički napao poslanika Marjana Rističevića.

Martinović i Božić: Obradović štrajkuje samo kad su tu i kamere

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i poslanica Sandra Božić kažu da se dobro osećaju posle noći provedene ispred Narodne skupštine, gde su juče započeli štrajk glađu koji će, kako navode, nastaviti ne odustajući od zahteva da Tužilaštvo reaguje povodom napada Boška Obradovića i njegovih pristalica na narodnog poslanika Marijana Rističevića.

Božić je rekla da su ona i Martinović celu noć proveli ispred glavnog ulaza u Skupštinu za razliku od poslanika Dveri Boška Obradovića koji je juče takođe počeo štrajk glađu, a koji se prema njenim rečima povukao u poslanički klub „čim su se ugasile kamere“.

„Svi smo videli da je uneo ćebad, jastuke, da je uneo kese hrane. Verujem da ova predstava u izvedbi Boška Obradovića i Dragana Đilasa neće dugo trajati“, rekla je Božić za Tanjug.

Ona je navela da su ona i Martinović stupili u štrajk glađu da bi „odbranili demokratiju i svakog građanina“ i osudili pojavu fašizma u Srbiji.

Martinović je kazao da će štrajkovati glađu sve dok Tužilaštvo ne reaguje povodom napada Obradovića na poslanika Rističevića za koji kaže da „ima više elemenata krivičnog dela“.

Dodao je da je obaveza narodnih poslanika da apeluju na Tužilaštvo da konačno počne da primenjuje zakonom propisane mere protiv onih koji rade stvari koje su „čist i ogoljeni fašizam“.

„Ne mogu Đilas i Obradović da imaju više prava od narodnih poslanika koji ne misle kao on. Poslednji je čas da svi građani postanu jednaki i ravnopravni i da se zakon jednako primenjuje na sve“, rekao je Martinović.

martinovic, bozic, uspravna

                                                                                                Tanjug (Dragan Kujundžić)

On je kazao da ih predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić podržava u njihovom činu jer kako kaže imaju isti cilj-da Srbija bude pravna država, da počiva na vladavini prava i načelu podele vlasti.

Rističević kod poslanika SNS, Bastać pozdravio Obradovića

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević danas oko podne došao je kod Martinovića i Božićeve.

Kako je rekao, došao je da pruži podršku kolegama iz SNS, koji i štrajkuju glađu očekujući reakciju tužilaštva zbog napada pristalica Dveri na njega u petak ispred skupštine.

Nedugo nakon toga, do ograde koja je postavljena ispred skupštine, došli su predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i opštinski odbornik Branko Miljuš, koji su se tu pozdravili sa liderom Obradovićem, koji je juče stupio u štrajk glađu.

Inače, na platou ispred parlamenta se okupila nekolicina građana, koji pružaju podršku poslanicima koji štrajkuju.

Podršku Martinoviću i Božić pružaju njihove kolege iz poslaničkog kluba.

Martinović i Božić nastaviće štrajk glađu jer, po njihovoj oceni, tužilaštvo ne radi svoj posao, a Martinović je poručio da Dragan Đilas i Boško Obradović ne mogu da budu „ravnopravniji“ od ostalih građana.

„Danas je treći dan kako tužilaštvo ne reaguje zbog toga što je Obradović napao poslanika Marjana Rističevića i gotovo pokušao da ga ubije“, rekao je Martinović ispred parlamenta i ponovo apelovao na tužilaštvo da radi svoj posao.

Martinović je rekao da je nasilje fašisitčki metod i ne sme da bude deo politike.

Prema njegovim rečim, niko u Srbiji nema pravo da bude „slep i gluv“, na to što se pojedinci koriste fašističkim metodama da bi došli na vlast.

Martinović je rekao da bi poslanici SNS protestovali i da je ovde pretučen Obradović ili Đilas, navodeći da tužilaštvo mora da reaguje na sve.

On je rekao da, ako tužilaštvo uspostavi dvostruke aršine, onda je demokratija u velikom problemu.

„Postoji problem u jednom delu naše tužilačke vlasti, gde postoji uverenje da ima ‘nadljudi’, a svi drugi su ‘podljudi'“, rekao je Martinović.

On je dodao i da je Obradoviću sinoć donet prvo jastuk, a onda i hrana, te da se danas moglo čuti da je Obradović na strogom postu.

„Ni njima samima nije jasno šta rade“, rekao je Martinović.

On je dodao da ostaju u štrajku dok nadležni ne počnu da rade svoj posao.

Obradović: Nisam uneo hranu u Skupštinu, pijem samo vodu

Obradović tvrdi da nije uneo hranu u zgradi Narodne skupštine, gde je proveo noć, već da uzima samo tečnost.

Obradović kaže da je, kao što je i juče najavio, posle ponoći ušao u prostorije Poslaničkog kluba gde je sa kolegom Ivanom Kostićem proveo noć, a da je jutros nešto pre 7 sati ponovo bio ispred zgrade parlamenta.

„U Narodnu skupštinu ne može da se unese ništa dok obezbeđenje to ne prekontroliše, a nikakva hrana nije uneta, već samo jastuk i ćebe, da možemo u toku noći malo da se odmorimo“, rekao je Obradović za Tanjug.

obradovic, sedi

                                                                                              Tanjug (Dragan Kujundžić)

Dodao je da unosi samo tečnost i da će to tako i ostati. Kaže i da namerava da isred skupštine ostane duže vreme i da se neće „povući“ dok ne bude dostigao ishod koji, kako navodi, vodi ka „normalizaciji političkih prilika“.

Inače, poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić rekli da je za razliku od njih koji su celu noć proveli ispred zgrade parlamenta, Obradović noćas ušao u prostorije Poslaničkog kuba da „večera i spava“.

Osim četvoro poslanika koji od juče štrajkuju glađu, ispred zgrade Narodne Skupštine je i nekoliko građana.

Jedan od građana doviknuo je Obradoviću da se „na vlast dolazi izborima, a ne na taj način“.

Sinoć je, inače, u jednom trenutku Obradovića na stepeništu Skupštine obišao Dragan Đilas i razgovarao jedno vreme, pre nego što je otišao.

IZVOR:RTV

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*