Severna Makedonija: Predsednik produžio vanredno stanje za 14 dana, uprkos zahtevu vlade

Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Predsednik Stevo Pendarovski produžio je danas za 14 dana vanredno stanje u Severnoj Makedoniji.

On je na konferenciji za novinare ispred predsedničke Vile „Vodno“ rekao da je vanredno stanje produžio „za samo 14 dana, umesto za 30“ koliko je tražila Vlada.

Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Rekao je da smatra da je 14 dana dovoljno s obzirim na smirivanje pandemije bolesti KOVID-19 i istakao da takva njegova odluka „nije ni u kakvoj korelaciji s izborima“.

„Vanredno stanje nam je potrebno isključivo radi borbe s ekonomskim efektima povezanim sa kovidom 19, kao i za zaokružvanja zdravstvenih odgovora na pandemiju“, rekao je Pendarovski posle sastanka Saveta za bezbednost.

Razlog za takvu odluku je, rekao je, potreba da se sprovedu socijalno-ekonomske mere za ublažavanje posledica pandemije.

Te posledice se već sada osećaju jer ogroman broj firmi ne radi, a krajem maja se očekuje kreditan aranžman sa EBRD od oko 160 miliona evra, te će, zahvaljujući vanrednom stanju, Vlada moći da ga potvrdi, a ne parlament koji je raspušten jer predstoje izbori.

Pendarovski je rekao da veliki deo mera povezanih sa ograničavanjem kretanja gradjana, zatvaranjem škola, vrtića i firmi, nisu povezane s vanrednim stanje, te je zatražio od Vlade da „razmisli o postepenom smanjivanju restrikcija kretanja gradjana i rada privrednih subjekata“.

Predsednik je 18. marta proglasio vanredno stanje na teritoriji Severne Makdonije zbog epidemije KOVIDA-19 i produžio ga 16. aprila za 30 dana, a danas za još 14.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*