Sindikati: Kad su čuli da će dobiti pomoć države, poslodavci masovno vratili radnike na posao

Foto: Pixabay

Najavljena državna podrška mikro i malim preduzećima kako bi opstali posle krize izazvane virusom korona i paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica na privredu koji je juče predstavljen pravovremene su mere, koje su već počele da daju neke rezultate, izjavila je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

Foto: Pixabay
Ona je navela da je u poslednja dva dana, nakon najave predsednika Aleksandra Vučića ovog paketa, usledilo masovno vraćanje radnika na posao.
Imamo informacije da su poslodavci obećali radnicima da će ih ponovo prijaviti od 1. aprila. Nije uopšte ni bilo dobro što su otpuštali radnike i pokazalo se da su mnogi bili u stanju da finansiraju plate zaposlenih mesec i po ili dva, ali su žustro regovali plašeći se za svoj kapital. Sada su shvatili da finansijsku pomoć mogu očekivati oni koji nisu otpuštali radnike„, rekla je Savić Tanjugu.
Ističe da je država brzo reagovala i dodaje da je ovakva situacija pokazala da je važno da se više orijentišemo ka domaćoj privredi i razvoju domaćih proizvoda jer se pokazalo da imamo preduzeća i stručnjake sposobne da mnogo toga proizvedu.
Savić kaže i da je situacija sa pandemijom pokazala da je potrebno menjati i Zakon o radu budući da on „ne poznaje“ ovakvu vrstu vanrednog stanja usled bolesti ili zaraze.
Veliki broj roditelja javio nam se jer Zakon o radu ne prepoznaje odsustvo s posla zarad nege zdravog deteta i to su sve stvari o kojima treba da razmislimo i poradimo nakon završetka pandemije“, rekla je Savić.
Dodajmo da je prilikom predstavljanja paketa pomoći privrednicima rečeno da će država direktno pomoći svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od tri minimalne zarade po zaposlenom. Uslov je da preduzeće nije otpustilo više od 10 odsto zaposlenih od uvođenja vanrednog stanja, ali se ovaj uslov ne odnosi na zaposlene na određeno kojima ugovor ističe tokom vanrednog stanja. Novac će biti uplaćen svakom zaposlenom, a ne poslodavcima – firmama.
Podsetimo i da je samo u prvih pet dana, od kada se radi elektronsko prijavljivanje, upis u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje zatražilo 1.455 ljudi koji su ostali bez posla.
Autor: 021

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*