„Sklonite to“: Zastava EU na Trijumfalnoj kapiji u Parizu, desničari pobesneli

Zastava Evropske unije ParizZastava Evropske unije u Parizu Foto:Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Francuske vlasti su u nedelju uklonile zastavu EU-a sa Trijumfalne kapije u Parizu, nakon što su desničari optužili predsednika Emanuela Makrona da je tim potezom „izbrisao“ francuski identitet. Velika zastava EU-a zamenila je francusku nacionalnu trobojku u novogodišnjoj noći kako bi se obeležio početak francuskog predsedavanja EU-om u idućih šest meseci.

Trijumfalna kaija pod kojom je grob neznanom junaku, te ostale pariške znamenitosti poput Ajfelovog tornja i Panteona takođe su osvetljeni plavom evropskom bojom i žutim zvezdicama. No, Makronovi desničarski suparnici smatraju to uvredom veteranima i nacionalnoj baštini.

„Predsedanje Evropom da, brisanje francuskog identiteta ne“, tvitovala je Valeri Pekres, konzervativna kandidatkinja i prema anketama glavna Makronova protivnica na izborima, prenosi Jutarnji list.

Pozvala ga je da vrati francusku zastavu rekavši: „To dugujemo našim vojnicima koji su za nju prolili svoju krv“.

Marin le Pen, predsednica ultradesničarske francuske stranke Nacionalni savez (RN), protestovala je protiv postavljanja zastave Evropske unije na Trijumfalnu kapiju u čast početka šestomesečnog predsedavanja Francuske EU.

Le Penovoj, za koju ankete pokazuju da je glavna rivalka predsedniku Emanuelu Makronu na prolećnim predsedničkim izborima, pridružili su se i drugi političari iz francuskog desničarskog političkog spektra, gnevni zbog zastave EU koja se vijori na nacionalnom spomeniku, preneo je Rojters.

„Okititi Trijumfalnu kapiju bojom Evropske unije, bez nacionalne zastave, predstavlja napad na identitet naše nacije, jer ovaj spomenik je podignut u slavu naših vojnih pobeda i tu se nalazi Grob neznanog vojnika“, navodi se u saopštenju Le Penove, prenosi Tanjug.

Državni sekretar u ministarstvu za evropska pitanja Klemen Bon izjavio je da će zastava EU biti privremeno na Trujumfalnoj kapiji.

„Francuska zastava nije zamenjena. Izborna kampanja nije otvoreni prolaz za sitne laži i kontroverze“, poručio je on na svom Tviter nalogu.

 

 

 

IZVOR:NOVAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*