Škoro: NDH nije bila samo fašistička tvorevina

Kandidat za predsjednika Hrvatske Miroslav Škoro izjavio je da NDH nije bila samo fašistička tvorevina, iako istorijske činjenice kažu da jeste, kao i da bi pokrenuo pitanje zabrane Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Miroslav Škoro (foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Škoro je rekao da je tačno da se pozdrav „Za dom spremni“ koristio u NDH, ali i da se kao platežno sredstvo koristila kuna, a da je himna bila „Lijepa naša domovino“.

– Istorijske činjenice kažu da je NDH bila fašistička tvorevina. Ali nije bila samo to – rekao je Škoro za Slobodnu Dalmaciju.

Odgovarajući na pitanje da li mu smeta koalicija HDZ i Samostalne demokratske srpske stranke, Škoro je rekao da mu smeta etnobiznis.

– Smatram da u demokratiji niko ni na koji način ne bi smio da bude privilegovan ni diskriminisan. Lider SDSS Milorad Pupovac hrvatske državljane dijeli na „naše“ i „njihove“. To je recidiv velikosrpske agresije – rekao je Škoro.

On kaže da bi, da ima zakonski osnov, pokrenuo pitanje zabrane SDSS i bilo koje stranke.

– Pupovac je svojim izjavama destabilizovao ustavnopravni poredak. Nedopustivo je u 21. vijeku Hrvatima konstantno na nos nabijati prošlost i stavljati nas u kontekst fašizma. Dokle to? Pa upravo su Hrvati pobijedili posljednji fašizam u Evropi – velikosrpski – rekao je Škoro.

Govoreći o plakatima na ćirilici koje je postavilo Srpsko narodno vijeće (SNV), Škoro je rekao da plakati mogu biti napisani i na svahiliju, ali da je pitanje odakle novac za te plakate.

– Meni je neprihvatljivo da pripadnici srpske manjine u pojedinim dijelovima Hrvatske žive strašno loše, a SNV troši ogroman novac, i to dobijen iz budžeta, na plakate koji valjda treba da posluže kao provokacija – tvrdi Škoro.

IZVOR RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*