SLAVA JUNAČKOM SRPSKOM SINU JAŠI TOMIĆU I UJEDINITELJIMA!

SLAVA JUNAČKOM SRPSKOM SINU JAŠI TOMIĆU I UJEDINITELJIMA!

Povodom 102. godišnjice od održavanja Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena, delegacija Srpske radikalne stranke predvođena pokrajinskim poslanicima, položila je venac na spomenik Jaši Tomiću i na spomen – ploču na zgradi u kojoj je održana Velika narodna skupština.

Na Trgu slobode, ispred zgrade u kojoj je održana Velika narodna skupština prisutnima se obratio Đurađ Jakšić, predsednik Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke i poslanik u Skupštini AP Vojvodine.

„Veličanstveno delo naših slavnih predaka ne bledi ni danas, a prošlo je 102 godine od istorijskih odluka Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu. Junačka srpska vojska ovenčana slavom, posle albanske golgote i proboja Solunskog fronta, u nezaustavljivom jurišu oslobađala je grad za gradom širom srpske Vojvodine donoseći slobodu ne samo srpskom, nego i bratskom bunjevačkom, slovačkom, šokačkom, rusinskom i svim drugim narodima. Ključnu političku ulogu u istorijskim događajima iz novembra 1918. godine, odigrali su srpski radikali na čelu sa velikim narodnim tribunom Jašom Tomićem. Odluke Rumske i Velike narodne skupštine u Novom Sadu su naša, radikalska tekovina i mi smo na nju ponosni. Zahvaljujući čvrstom, odlučnom i nepokolebljivom stavu Jaše Tomića da “prvo treba obući srpsku košulju, a potom, eventualno, jugoslovenski kaput”, izbegnuta je velika tragedija, koja bi, neminovno, zadesila srpski narod na ovim prostorima tokom 20. veka. Da ne beše mudrosti Jaše Tomića i srpskih radikala prostor sadašnje Vojvodine sigurno danas ne bi bio u stastavu Republike Srbije.“ – istakao je Jakšić.

Jakšić je rekao, da se Srpska radikalna stranka se oštro protivi neukoj i na bazi istorijskog falsifikata zasnovanoj odluci, da se 25. novembar promoviše u Dan Vojvodine. Srpski radikali predlažu da se 24. i 25. novembar utvrde za državni praznik, kao Dani prisajedinjenja, jer odluke donete na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini po svom značaju prevazilaze okvire regionalne autonomije, to su odluke od nacionalnog, državnog značaja.

„Po ugledu na slavne novembarske dane iz 1918. godine, Srpska radikalna stranka je uverena da će uskoro doći generacija koja će osloboditi Staru Srbiju, Kosovo i Metohiju, prisajediniti Republiku Srpsku i Crnu Goru, mi maštamo o danu kada će Republika Srpska Krajina ponovo biti najzapadnija srpska država. Neka živi veličanstveno delo naših slavnih predaka.“ – poručio je Đurađ Jakšić.

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*