Snimak maltretiranja migranata – udaraju ih i teraju iz Hrvatske u BiH

Izvor: Printscreen

U sinoćnjoj emisiji Potraga na RTL-u u Hrvatskoj objavljeni su uznemirujući kadrovi na kojima maskirane osobe, sa takozvanim fantomkama, udaraju migrante, te ih tako nasilno usmeravaju preko rukavca reke Korane sa teritorija Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca palicom viče za migrantom: „Go to Bosnia.“

Ovo je snimljeno u junu za vreme osmomesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala sa kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holandije, švajcarskog SRF Rundschaua, nemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Istraživački novinari Klas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabeležili ovaj događaj nedaleko od mesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Nasilne deportacije, tzv. pushbackovi, proterivanja s hrvatskog tla uz primenu sile pri kojima policija oduzima mobilne telefone, lične stvari i dokumenta, redom su svedočanstva izbeglica o kojima su do sada izveštavali mediji, ali i gotovo sve domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Osobe na objavljenom videu nemaju nikakvih oznaka, ali se radi o opremi kakvu ima hrvatska interventa policija, navode istraživački novinari.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je da je oformljen stručni tim koji će utvrditi šta se dogodilo.

Opširnije na sajtu hr.n1info.com

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*