„Špijunski“ snimak iz Zemuna star nekoliko godina, pustila ga CIA?

Youtube screenshot
BEOGRAD –

Video snimak u kojem navodno ruski obaveštajac srpskom bezbednjaku predaje novac, star je više godina, piše Politika.

Kako navodi taj list, osoba za koju se tvrdi da je srpski zvaničnik sa činom oficira, nije pripadnik naših bezbednosnih struktura.

Youtube screenshot

U pitanju je civil koji je najverovatnije trgovao poslovnim podacima, navodi Politika.

Autentičnost snimka na kojem ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac jednoj osobi u sredu je potvrdila i BIA.

Na video snimku koji je postavljen na Jutjubu vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu u Zemunu.

Jednom od njih lice je blurovano kako bi mu se zaštitio identitet i za njega se tvrdi da je srpski zvaničnik, „agent, oficir“, a drugi koji mu daje novac je Georgij Kleban, potpukovnik ruske vojske koji je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.

Blic: Snimak najverovatnije pustila američka služba

Snimak, na kojem se vidi ruski obaveštajac Georgije Kleban kako podmićuje srpskog bezbednjaka, najverovatnije je pustila američka služba, piše Blic.

Prema navodima tog lista, bilo je preko 50 pokušaja da snimak ugleda svetlost dana, ali je ruska služba svaki do sada uspešno osujetila.

„Svaki od sajtova koji je objavio snimak bio je oboren u rekordnom roku“, naveo je izvor lista.

Novosti: Agenture urušavaju neutralnu Srbiju

Pozadina navodne špijunske afere biće u središtu temeljne istrage najviših bezbednosnih struktura naše zemlje, pišu Novosti.

Kako navodi taj list, operacije su verovatno naručene sa Zapada, a cilj je kompromitovanje odnosa zvaničnih Beograda i Moskve.

Identitet navodnog visokog službenika Srbije koji prima mito, a čiji je lik na snimku zamagljen, još je najveća nepoznanica u ovom slučaju.

Prema informacijama Novosti, najverovatnije nije reč o visokopozicioniranom oficiru, kako je u prvi mah objavljeno, pa čak ni o državnom službeniku.

Postoje čak indicije da je Klebanov kontakt samo prvi čovek jednog skromnog proruskog udruženja koje deluje u Srbiji.

Sagovornik Novosti iz bezbednosnog sektora navodi da još nisu poznati svi motivi ove operacije, ali da je vrlo moguće da je naručilac afere – na Zapadu.

Prema njegovim rečima, reperkusije te afere treba tražiti na terenu politike.

„Ovakve akcije najčešće se sprovode kako bi se poremetili međudržavni odnosi, tako da je mogući motiv objavljivanja snimka narušavanje prijateljskih odnosa Srbije i Rusije“, zaključuje on.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*