Spomenik Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću biće između Starog i Novog dvora u Beogradu

Foto: Arhivska fotografija

Spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću biće podignut u parku između Starog i Novog dvora u Beogradu, odlučio je Odbor za podizanje spomenika kralju bivše Jugoslavije, koji je ubijen u atentatu 1934. u Marseju.

 

Foto: Arhivska fotografija

 

Spomenik se, međutim, neće nalaziti u centru cvetne rondele, već bliže Pionirskom parku, jer se ispostavilo da su na tom prvobitno planiranom mestu živote okončali kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga u Majskom prevratu 1903. godine.
Odbor je na svojoj prvoj sednici, kojoj je predsedavao akademik Dušan Kovačević, odlučio da bude dopunjen predstavnicima SANU, SPC, Kraljevskog doma Karađorđevića, Matice srpske i dijaspore.
Kako „Novosti“ saznaju, Odbor je najbliži ideji da se statua „tragično nastradalog suverena, koji je po mnogima prva žrtva fašizma, podigne po ugledu na neki od spomenika koji su postojali u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije“.
List podseća da su između dva svetska rata širom zemlje bila 132 kraljeva spomenika, a neke od njih su izradili čuveni vajari Ivan Meštrović, Lojze Dolinar, Anton Augustinčić…
Inicijativu za podizanje skulpture kralju Aleksandru podneo je Skupštini grada Beograda u novembru 2018. predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao građanin.
Autor: Tanjug, Novosti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*