Srbija ceni napore EU na rešavanju pitanja Kosmeta

TANJUG

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je da danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

 

Premijerka Brnabić naglasila je da je Srbija uvek posvećena razgovoru i da je spremna za skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, naglašavajući da naša zemlja ceni sve napore Unije u rešavanju ovog veoma važnog pitanja.

TANJUG

 

Govoreći o spoljnopolitičkoj orijentaciji zemlje, premijerka je istakla da je prva poruka predsednika Republike Aleksandra Vučića posle završenih parlamentarnih izbora, ubrzavanje evropskog puta Srbije i reformskih procesa.

 

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak očekuje da će se razgovori nastaviti već u julu i da je namera da se radi na ostvarivanju napretka i postizanju konačnog i sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine.  On je potvrdio da će Evropska unija insistirati na implementaciji svih ranijih dogovora. Lajčak, kako je objasnio, dijalog vidi kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

 

Predstavnik Evropske unije istakao je da je spremnost Unije da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine značajan pokazatelj važnosti regiona Zapadnog Balkana, a njegova stabilnost, prosperitet i evropska perspektiva, visoko na agendi Evropske unije.

 

Predsednica vlade ocenila je spremnost da u agendi dijaloga bude implementacija dogovoroneg iz Briselskog sporazuma, kao pozitivan signal i nadu da će se dijalog nastaviti u dobroj veri.

 

Brnabić je zahvalila Miroslavu Lajčaku za spremnost i posvećenost da se u potpunosti angažuje i pomogne Beogradu i Prištini u pronalaženju trajnog rešenja, ističući da će evropski put Srbije i nastavak reformi, kao i saradnja u regionu biti prioritet i narednoj vladi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*