Srbija ne beleži rast antisemitizma, izdato sedam upozorenja za javnost

RTS :: Beogradska sinagoga nedelju dana u lancima
FOTO:TANJUG

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ne deli globalni trend rasta antisemitizma, ali da je poslednjih godina izdato „sedam upozorenja za javnost”.

Kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, Janković je na moskovskoj konferenciji o borbi protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma ocenila da je jedan od glavnih razloga za to „veliko stradanje srpskog naroda u oba svetska rata, zbog čega Srbija sa punim pravom baštini antifašističku tradiciju”.

Prema njenim rečima, iako se ne beleži rast antisemitizma, poslednjih godina postoje izolovani incidenti.

„Uglavnom se radilo o grafitima i iscrtavanju nacističkih simbola na javnim površinama, ali kao posebno nedopustivo izdvaja se poređenje doktora kriznog štaba sa nacističkim doktorom Mengeleom. Osuda institucije veoma je važna, jer na taj način kao država i društvo pokazujemo nultu toleranciju na ovakve događaje”, istakla je Janković, prenosi Beta.

Ona je dodala da ni migrantska kriza nije doprinela rastu ksenofobičnog raspoloženja, uprkos pokušajima pojedinih manjih ekstremističkih udruženja da putem društvenih mreža ili samoorganizovanjem rašire strah.

„Ova kriza zapravo je primer kako odgovornom retorikom najviših državnih zvaničnika, delovanjem nadležnih oragana i osudom širenja lažnih vesti mogu biti sprečene ovakve štetne pojave”, kazala je Janković.

Govor mržnje na društvenim mrežama je prepoznat kao globalni problem, a ključni načini borbe je prevencija i obrazovanje, dok su zaključci učesnika konferencije da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti načinu plasiranja obrazovnih sadržaja namenjenih mladima, koji sve manje koriste tradicionalne medije za informisanje.

 

 

IZVOR:POLITKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*