Srbija posvećena vrednostima Međunarodne organizacije Frankofonije

FOTO:TANJUG

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je juče na Ministarskoj konferenciji Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) da Srbija želi da stekne status punopravne članice te organizacije.

FOTO:TANJUG

Selaković je na konferenciji, održanoj putem videoveze, podsetio na to da je Srbija bila veoma aktivna kao pridružena članica i pre toga kao posmatrač u okviru te organizacije.

On je, u obraćanju na francuskom, istakao potpunu posvećenost Srbije vrednostima i ciljevima Frankofonije, koji se ogledaju u miru, razvoju demokratskih vrednosti, prevenciji i upravljanju konfliktima, poštovanju ljudskih prava, posebno prava žena, zaštiti kulturnog nasleđa, ali i u ekonomskom napretku, posebno zemljama u razvoju.

Ministar je ukazao na to da je Srbija jedna od retkih, ako ne i jedina članica u regionu Centralne i Istočne Evrope u kojoj je od 2018. godine aktivna Grupa frankofonih ambasadora, a da je u julu ove godine u saradnji sa Ambasadom Francuske u Beogradu osnovana i Grupa frankofonih državnih službenika, koja već ima 150 članova.

Selaković je, budući da se konferencija održava na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, naglasio da Srbija posebnu pažnju posvećuje programu namenjenom većoj autonomiji žena i osnivanju Fonda ,,Frankofonija sa ženama”.

Želim da čestitam generalnoj sekretarki, koja je umela da prepozna potrebu stvaranja Fonda pokrenula njegovo osnivanje u pravom momentu, kada je ovakva pomoć ženama iz zemalja u razvoju najneophodnija, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija prepoznaje važnost regionalnog programa „Jačanje dvojezične nastave na francuskom jeziku na Zapadnom Balkanu”, koji je počeo ubrzo nakon posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, u julu 2019. godine, i koji je u našoj zemlji do sada imao približno 100.000 polaznika.

Ministar je čestitao Jermeniji na dosadašnjem predsedavanju, izrazivši uverenje da će 18. samit Frankofonije, u organizaciji Tunisa, biti održan uživo.

OIF okuplja 88 članica (54 punopravna člana, sedam pridruženih i 27 posmatrača), koje povezuje upotreba i negovanje francuskog jezika, kojim danas u svetu govori više od 300 miliona ljudi.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*