Srbija se na dobar način bori protiv koronavirusa

VLADA SRBIJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da naša zemlja drži stvari pod kontrolom kada je u pitanju koronavirus, dodavši da se odluke usmerene na borbu protiv tog virusa donose na osnovu stavova najstručnijih ljudi.

VLADA SRBIJE

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare, koja je održana nakon sastanka najviših državnih zvaničnika i predstavnika svih nadležnih institucija, rekao da je u ovom trenutku za 12 lica u Srbiji potvrđeno da su zaražena koronavirusom.

Sve što smo rekli na prvoj konferenciji za novinare, ukazujući na neophodnost odgovornog pristupa, ali imajući u vidu i poziv građanima da ne stvaraju paniku, pokazalo se u potpunosti opravdanim, istakao je predsednik.

On je precizirao da je, zahvaljujući uvedenim merama, od 21. januara do 10. marta, nadzorom obuhvaćeno oko 71.000 putnika, u potpunosti je pregledano 2.234 prevoznih sredstava, ne računajući automobile, od čega 1.925 aviona.

Takođe, kako je istakao, pod zdravstveni nadzor stavljeno je 265 putnika.

Prema njegovim rečima, na deset graničnih prelaza, tri aerodroma i sedam kopnenih prelaza angažovano je 62 inspektora i uvedena pripravnost za manje granične prelaze sa BiH, pri čemu je sa Batrovaca juče vraćeno ukupno 26 putnika.

To je primer koliko državne službe odgovorno rade svoj posao i drže stvari pod kontrolom, podvukao je Vučić, izrazivši ujedno zahvalnost svim našim lekarima i medicinskom osoblju zbog predanog rada.

Vučić je preneo da je na sastanku odlučeno da se zabrane skupovi u zatvorenom prostoru, osim gde je manje od stotinu ljudi, i ocenio da nema smisla zabranjivati skupove na otvorenom prostoru, kao i da za sada nema razloga da se obustavi nastava u školama.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Potrebna nam je solidarnost i jedinstvo, a srpski narod je to uvek umeo da pokaže, rekao je on, izrazivši uverenje da će se stanje u vezi sa virusom poboljšati kada bude otoplilo.

Prema njegovim rečima, biće pojačana kontrola privremenih graničnih prelaza, a neki od tih prelaza biće zatvoreni iz sanitarnih razloga.

Predsednik je rekao da će pojava koronavirusa imati i negativne ekonomske posledice po našu zemlju, dodavši da će otvaranje nekoliko fabrika, zbog poslovne odluke investitora, biti pomereno za nekoliko meseci.

Posledice tog odlaganja osetiće se u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine, rekao je Vučić, najavivši da će razgovarati sa evropskim partnerima o tome kako da nam finansijski pomognu da ublažimo štetu i da nas kao zemlju – kandidata za članstvo u EU, ne isključe iz paketa pomoći.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da smo na početku prenošenja koronavirusa i da se tačno zna kako je neko zaražen, kao i da se procenjuje da će uskoro doći do lokalne transmisije, kada će početi da obolevaju i oni koji su bili u kontaktu sa ovim zaraženim licima.

Ogroman je broj „nevidljivih ljudi“ koji ispituju kontakte sa zaraženima i sprečavaju eksplozivni prenos, rekao je on i dodao da je na sastanku zauzet jedinstveni stav o tome da ne treba zatvarati škole jer bolest nije pokazala tešku formu kod dece školskog uzrasta.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović poručio je građanima da je važno održavati distancu u smislu da se izbegavaju suvišni kontakti.

Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Mijomir Pelemiš ocenio je da je, zahvaljujući preduzetim merama, bolest koju izaziva koronavirus pod kontrolom, kao i da su svi raspoloživi kapaciteti spremni i za najteže scenarije.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović naglasio je da je veoma važno da se prepozna svaki slučaj i da bude evidentiran, to jest da se napravi listing svih kontakata kako bi se usporio broj obolelih jer u suprotnom neće moći da se spreči obolevanje i teške forme bolesti.

On je naveo da mlađi ljudi dobro podnose koronavirus, a za najteže hronične bolesnike je važno da što pre dobiju zdravstvenu negu.

Stevanović je napomenuo da virus jeste opasan kao i svaki drugi, ali da nema ekstremnu smrtnost.

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*