Srbiji od EU milioni evra za borbu protiv korone

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk
BEOGRAD –

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem o saradnji u suzbijanju širenja korona virusa i zarazne bolesti COVID-19, kao i o pomoći EU Srbiji i Zapadnom Balkanu da odgovore na taj izazov.

Predsednik Vučić je posebno zahvalio komesaru Varheiju na ličnom angažmanu, naglasivši da se Srbija nalazi na evropskom putu i da će sve svoje obaveze na tom putu ispunjavati, ali da će umeti i da pokaže solidarnost sa zemljama Evropske unije koje su najteže pogođene korona virusom.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Dvojica sagovornika saglasili su se da su neophodne saradnja i koordinacija mera između Zapadnog Balkana i Evropske unije, jer se na izazov ovih razmera može odgovoriti samo bliskom saradnjom i solidarnošću.

Komesar Varheji je predsedniku Vučiću rekao da je nadležnim službama dao instrukciju da Srbiji bude omogućeno korišćenje do 15 miliona evra za hitne potrebe koje će biti finansirane iz tekućih ugovora sa UNOPS-om i UNDP-em i iz programa podrške za evropske integracije, kao i da bude razmotreno korišćenje preostalih 20,8 miliona evra iz programa za evropske integracije za kratkoročne potrebe, a da, uz saglasnost Vlade Srbije, bude preusmereno do 57,6 miliona evra iz programa koje su inicijalno opredeljene za druge projekte za kratkoročne i srednjoročne potrebe.

Predsednik Vučić je komesaru Varheiju rekao da je Srbija zahvalna za dosadašnju pomoć EU u borbi protiv korona virusa i COVID-19 kroz finansiranje hitne nabavke medicinske opreme, kao i za finansiranje kargo letova kojim se oprema doprema. On je rekao da računamo na podršku EU i u otklanjanju ekonomskih posledica ove bolesti.

Komesar Varheji je takođe izrazio nadu da će, s obzirom na trenutne potrebe i situaciju u državama članicama EU, biti u prilici da pozitivno odgovori na zahtev Srbije za podršku Mehanizma civilne zaštite EU i u isto vreme ukazao na proširenje namene Fonda solidarnosti EU na saniranje posledica ugrožavanja javnog zdravlja. Srbiji je ponuđena i mogućnost pristupanja dobrovoljnom sporazumu o zajedničkim nabavkama.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*