Srpski i britanski vojni orkestar održali koncert u Domu Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je večeras u Domu Vojske Srbije zajedničkom koncertu Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Gudačkog orkestra Grofice od Veseksa.

Na raznovrsnom repertoaru našli su se, pored tradicionalnih srpskih i britanskih vojnih marševa, aranžmani poznatih kompozicija domaće i internacionalne muzike. Skupa sa vojnim muzičarima svoje umeće na violini predstavila je i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud.

Ministar Stefanović pohvalio je izuzetan zajednički nastup srpskog i britanskog orkestra.

– Hvala vam što ste došli u Srbiju. Svestan sam da u ovom izazovnom vremenu epidemije korona virusa to nije bilo lako. Nadam se da ste uživali u tradicionalnom srpskom gostoprimstvu – rekao je ministar Stefanović, obraćajući se vojnim muzičarima iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Zahvaljujući se našem ansamblu „Binički“, ministar je naglasio da su njihovi nastupi nedostajali i da je izuzetno ponosan na njih.

– Hvala vam za sve što radite, zaista se osećam ponosno kada slušamo vašu muziku – rekao je Stefanović.

On se zahvalio, ovom prilikom, i ambasadorki Meklaud na trudu koji je uložila da britanski vojni orkestar dođe u Srbiju.

– Uložili smo velike napore da unapredimo naše odnose. Za nekoliko dana imaćemo priliku da ugostimo ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Bena Volasa koji će prisustvovati vežbi „Platinasti vuk“ i to je značajan simbol unapređenja sveukupnih odnosa naše dve zemlje – rekao je Stefanović.

On je istakao da su odnosi između dve vojske odlični, a da su zajedničke vežbe prilika da Vojska Srbije poveća sposobnosti i interoperabilnost, ali i da se setimo onih vremena kada smo zajednički pobeđivali i bili najčvršći saveznici.

– Čak i danas kada ne razmišljamo o svim pitanjima isto, poštujemo jedni druge. Mislim da je i ovaj večerašnji nastup orkestara dobar primer kako možemo zajedno da radimo i pravimo rezultate na koje smo svi ponosni – rekao je Stefanović.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Meklaud zahvalila je ministru Stefanoviću i Ministarstvu odbrane na organizaciji koncerta, a muzičarima na prilici da večeras svira skupa sa njima.

Izaslanik odbrane Velike Britanije pukovnik Nik Ilić izrazio je nadu da je ovaj koncert samo početak saradnje i da će „Binički“, ukoliko to epidemiološke mere dozvole, putovati u London i nastupiti pred tamošnjom publikom.

On je podsetio da su u vreme Prvog svetskog rata, Srbi pevali „Tamo daleko“, a da su sličnu pesmu pevale i medicinske sestre sećajući se svojih rodih sela u Engleskoj, Škotskoj, Irskoj i Velsu. Prema njegovim rečima, Srbija i Britanija su tada bile saveznice i to se ne sme zaboraviti.

Načelnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ major Nikola Živković rekao je da su večerašnjim koncertom muzičari iz Srbije i Britanije preneli zajedničku poruku jezikom muzike koji su svi razumeli.

Dirigentkinja Katarina Božić uručila je koleginici iz Velike Britanije kapetanu Sari Marinesku zahvalnicu Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ u znak sećanja na saradnju i zajedničke nastupe.

Koncertu su prisustvovali i članovi vojno-diplomatskog kora akreditovani u Republici Srbiji.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*