SSP i SNS o (ne)slobodi medija i „zarobljenim sekundama“

BEOGRAD –

Svetski dan slobode medija u Srbiji dočekujemo u uslovima paralelne realnosti koju kreiraju režimski mediji, ocenila je danas u saopštenju Stranka slobode i pravde (SSP). SNS odgovara da je paradoksalno i licemerno da o slobodi medija u Srbiji govori Dragan Đilas.

Ta stranka tvrdi da u medijima dominira predsednik Srbije Aleksandar Vučić za koga je, kako navode, rezervisano više vremena nego za sve ostale političke aktere zajedno, kao i da ima 84 odsto pozitivnih objava o njemu.

“U takvoj atmosferi istina je praktično proterana sa televizija koje imaju nacionalne frekvencije“, navodi se u saopštenju.

kamera kamere mediji snimanje televizija informativni informativa informacije informacija vesti morguefile com jpg

Ilustracija morguefile.com

Stranka slobode i pravde na Svetski dan slobode medija izražava zahvalnost svim profesionalnim novinarima koji, kako se navodi, svakoga dana rizikuju da bi građani Srbije bili u prilici da se na retkim nezavisnim medijima informišu istinito i pravovremeno.

SNS: Licemerno da Đilas obećava slobodu medija u Srbiji

Paradoks je i licemerno da o slobodi medija u Srbiji govori Dragan Đilas, ocenili su funkcioneri Srpske napredne stranke Milenko Jovanov i Sandra Božić, navodeći da je u vreme bivše vlasti Srbija bila “zarobljena u sekundama Đilasovog vremena“.

Reagujući na saopštenje Đilasove Stranke slobode i pravde, potpredsednik Glavnog odbora SNS Milenko Jovanov je naveo da Đilas obećava slobodu medija kad dođe na vlast i da time ponovo pokazuje da beskrajno potcenjuje građane Srbije.

Dodaje da svi u Srbiji odlično znaju kako su izgledali mediji kada je njima, kako kaže, gospodario Đilas, kao i da je tu slobodu Verica Barać nazvala „zarobljavanjem medija“.

Jovanov smatra da je potpuno neprikladno, smešno i beskrajno licemerno da lider SSP obećava bilo kakvu slobodu medija jer je, kako kaže, Đilas preko prodaje reklamnog prostora držao medije “pod svojom šapom“ i postrojavao novinare i urednike zbog fotografije ili teksta koji mu se ne sviđaju.

Član Glavnog odbora SNS Sandra Božić kaže da je potpuni paradoks da Đilas spominje stanje u medijima kada je, kako kaže, Srbija nekada bila zarobljena država u sekundama Đilasovog vremena.

Dodaje da se Đilasovo ime spominjalo u svim izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije i da je Verica Barać opominjala da Đilas preko svojih agencija kontroliše zakup gotovo celokupnog reklamnog prostora na nacionalnim i regionalnim televizijama u Srbiji, kao i da su tokovi novca u medijima i mehanizmi trgovine medijskim uticajem pod sumnjivim poslovanjem firmi čiji je vlasnik upravo Đilas.

Božić je navela da je Đilasova „Multikom grupa“ kroz produkcijsku kuću „Emoušn“, takođe u njegovom vlasništvu, realizovala najskuplje televizijske programe, poput „Velikog brata“, „48 sati svadba“, „Sve za ljubav“, „Menjam ženu“, „Operacija Trijumf“, „Uzmi ili ostavi“.

“I pravo je čudo ne smatrati da je potrebno napraviti još jedan opsežan izveštaj, koji bi utvrdio gde je završio novac od preprodaje sekundi kojima je Đilas trgovao, ili u najmanju ruku istražiti poslovanje Junajted grupe danas koja ‘emitujući’ program iz Luksembrga zapravo samo koristi još jedan mehanizam pogodan za izbegavanja plaćanja poreza državi Srbiji“, navela je Božić.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*