Šta donosi Zakon o poreklu imovine?

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
BEOGRAD –

Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji će se narednih dana naći pred poslanicima Skupštine Srbije, predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.

Kako danas pišu „Večernje novosti“, izuzetno je važno i to da nema ograničenja u primeni zakona, tako da će nadležni moći da utvrđuju da li se neko obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

U izjavi za „Novosti“, ministarka pravde Nela Kuburović ističe da se predložena zakonska rešenja odnose na sve građane, čime se isključuje svaka eventualna selektivnost u njegovoj primeni, kao što tvrde neki predstavnici opozicije koji smatraju da će zakon poslužiti za obračun s političkim neistomišljenicima.

Biće ispitivana celokupna imovina pojedinca, naročito nekretnine, udeli u pravnom licu, motorna vozila, plovni objekti i vazduhoplovi, štedni ulozi i gotov novac, a predviđene su kazne od 55.000 do dva miliona dinara za one koji u roku koji odredi Poreska uprava ne dostave tražene podatke.

Sudija Danica Maksimović, predsednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ocenila je da će primena ovog zakona biti dobar instrument u borbi protiv korupcije i zloupotreba, kao i da će „značajno doprineti punjenju budžeta“.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*