Šta vaša baka radi večeras? Šer se definitivno oprašta FOTO

Foto: Getty/Scott Barbour / Stringer

Pitao je Gugl koliko je Šer do sada imala oproštajnih turneja! Odgovor ga je zapanjio.

Foto: Getty/Scott Barbour / Stringer

Svoju prvu oproštajnu karijeru, Šer je imala od 2002. do 2005. godine sa ukupno 326 koncerata i zaradom od 330 miliona dolara. Posle 10 godina se predomislila i krenula na još jednu turneju, koja je po svom obimu bila dosta manja, sa planiranih 80 koncerata u SAD i Kanadi, od kojih je 30 otkazala zbog bolesti. Ali Šer nije mirovala u periodu između te dve turneje već je tri godine nastupala u Las Vegasu i održala skoro 200 koncerata. Prošle godine u septembru je započela svoju, kako kaže, definitivno oproštajnu turneju sa planirana 82 koncerta širom sveta. Paralelno sa ovom turnejom ona nastupa i u Las Vegasu.

Šer nije nastupala u Beogradu, ali jeste u drugom po veličini srpskom gradu, Beču, gde je uspela da rasproda svih 16 hiljada mesta. Bilo je veličanstveno videti do poslednjeg mesta punu Štathale i da Šer još uvek traje. Publiku su mahom činili stariji i kako se činilo, te večeri nijedan sredovečni gej muškarac u Beču nije ostao kod kuće. Svi smo došli da uživamo u nezamenjivoj Šer, ali priča o njoj i ovom koncertu ne može da prođe bez pominjanja starosti i ejdžizma.

Kada je saznao koliko Šer ima godina, šokirao se!

Na početku koncerta Šer je održala mali govor, koji se naravno dotakao i toga koliko godina ima. Rekla je da ne zna zašto, ali svaki put kada kaže koliko ima godina, dobije aplauz. I tada nam je rekla da ima 73 godine i bilo bi interesantnije da nije usledio očekivani aplauz. To me je navelo da malo porazmislim o problemu ejdžizma, koji primećujem sve više kako starim i kako sve češće dobijam upozorenja da sam za nešto već star i da ne priliči mojim godinama, dok oni koji su dosta stariji od mene i iz generacija su u koje spada i Šer, dobijaju upozorenja da treba da se sklone, da zauzimaju mesto, šta više hoće i da im je jednostavno vreme da odu na večni počinak. Zato taj aplauz ne treba da bude počast što je uspela da doživi te godine, jer u današnje vreme ljudi sve duže žive i medicina je napredovala, već počast što se nije predala, što još uvek stvara i ima volje da radi svetsku turneju! Svoj govor je završila rečima: „Šta vaša baka radi večeras?“

Foto: Getty/Scott Barbour / Stringer

Pesma koja je rasplakala sve na koncertu

Turneju „Here We Go Again“ možemo da opišemo kao retrospektivu svega što je Šer do sada radila. Na početku prikazan je video na velikom platnu koji pokazuje njene fotografije od početka karijere do danas uz pesmu „Woman’s World“. Podsetila nas je i na njene odlične uloge u filmovima „Silkvud“, „Opčinjena mesecom“, „Čaj sa Musolinijem“, „Sirene“, „Veštice iz Istvika“… kao i na legendarni „Soni i Šer šou“. Kao uvod u, možemo reći njenu najpoznatiju pesmu, Šer je sa publikom podelila dilemu koju su imali sa tom pesmom i da li da je uključuju u ovu oproštajnu turneju ili sledeću: „Ali ne, ovo je definitivno poslednja oproštajna turneja, tako da smo je uključili“. I onda je otpevala „I Got You Babe“ sa Sonijem na velikom platnu, sve vreme gledajući u njega kao da je zaista prisutan na sceni. Ova turneja je organizovana i povodom njenog novog albuma, 26. (i slovima: dvadesetšestom) po redu, „Dancing Queen“ na kome je obradila najveće hitove grupe ABBA, tako da nas je počastila i „novim“ pesmama „Waterloo“, „SOS“ i „Fernando“.

Foto: Getty/Eamonn M. McCormack / Stringer

Šer polugola na sceni!

Današnji koncerti pop zvezdi su pored uživanja u pesmama i uživanje u vizuelnom. Šer se definitivno sluša i gleda, te su se posebno potrudili kada su u pitanju kostimi i pozadinski videi. Presvlačila se više od deset puta, posle svake ili svake druge pesme, od kojih većina kostima spada u onu ejdžističku kategoriju „ne priliči njenim godinama“. Videli smo sve njene verzije, Šer sa crvenom kosom, plavom, nebo plavom, narandžastom, crnom… Podsetila nas je na njene legendarne kostime, koje je mahom dizajnirao Bob Meki. Najhrabriji momenat je bio kada se Šer pojavila u skroz uskom i prozirnom kostimu sa crnom kratkom kožnom jaknom iz spota „If I Could Turn Back Time“, koji slavi njeno još uvek vitko telo. Ali to nije bilo dovoljno seksi za nju, te je u jednom trenutku skinula i jaknu, dok je publika vrištala kao da je sala bila puna milenijalaca. Tokom koncerta nas je obavestila da su joj stari kostimi još uvek taman u šta nas je i uverila.

Šer nikada nije bila vrsna igračica na sceni, niti akrobatkinja kao Madona, tako da je i sada taj posao ostavila profesionalcima, svojim igračima, dok se ona graciozno šetala po sceni između njih i ponekad malo zaplesala. Njen šou je slatki, možda i preslatki kič, ali se to i očekuje od nje. Bio je to emotivni oproštaj od verne publike, ako joj je verovati, na finalnoj, definitivno poslednjoj oproštajnoj turneji koja će se završiti u decembru ove godine u Dalasu. Ali nemojte je držati za reč, jer sa Šer se nikada ne zna!

IZTVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*