Strateški odnosi Srbije i Kine dodatno osnaženi i produbljeni

Аутор: Министарство спољних послова

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo ocenili su danas da su strateški odnosi dveju zemalja u prethodnim mesecima, uprkos specifičnim uslovima, odnosno pandemiji COVID-19, dodatno osnaženi i produbljeni.

Autor: Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je iskazao zahvalnost na pomoći Vlade NR Kine u medicinskoj opremi i materijalu, upućivanju tima medicinskih stručnjaka u Srbiju, donaciji dve laboratorije „Vatreno oko“ za testiranje na COVID-19, kao i na pomoći kineskih provincija i kompanija, a posebno na pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana upućenih Srbiji.

Ambasadorka je, ocenjujući saradnju dveju zemalja u borbi protiv COVID-19 kao odličnunaglasila da kineska strana visoko ceni podršku i pomoć koju Srbija pruža Kini, od početka epidemije u toj zemlji.

Ona je posebno istakla značaj uspešne posete Dačića toj zemlji od 25. do 28. februara, koja je bila jedna od retkih i prva poseta jednog ministra spoljnih poslova Kini u specifičnim uslovima, odnosno u jeku epidemije COVID-19, što se smatra dodatnom potvrdom čeličnog prijateljstva naših naroda.

Sagovornici su zaključili da dve strane u narednom periodu treba da se fokusiraju na realizaciju postignutih dogovora u cilju daljeg jačanja izvanrednih ukupnih, posebno političkih i ekonomskih odnosa dveju zemalja, u vezi sa čime očekujemo intenziviranje dijaloga na svim nivoima.

Čen je informisala Dačića o zasedanju 13. svekineskog narodnog kongresa, jednog od najznačajnijih događaja na političkoj sceni Kine, koje je, posle dužeg odlaganja zbog epidemije COVID-19, počelo danas u Pekingu.

IZVOR:TANJUG

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*