Stručnjaci: Mnogi su zaraženi koronom a da toga nisu svesni

Oko 20 odsto građana Srbije bilo je zaraženo virusom korona, ali za to ne postoji potvrda na testovima, rekao je epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon.

 

Stručnjaci: Mnogi su zaraženi koronom a da toga nisu svesni

Foto: Pixabay
Mnogi imaju tek blage simptome, neki ih uopšte nisu imali, a dobar deo je virus „preležao“ na nogama, piše Blic.
Ako se u jednom danu potvrdi 6.000 slučajeva, to znači da ih je tog dana zaraženo 10 puta više, a da to i ne znaju ili nemaju potvrdu da su zaraženi, objasnio je Kon.
O asimptomatskim slučajevima govorio je i infektolog Dragan Delić.
Postojanje asimptomatskih slučajeva je generalno dobro jer onom ko prođe asimptomatsku formu ostaje imunitet, a sazna da je bio bolestan tek kada se testira i otkriju mu takozvana IgG tela protiv određenog virusa. Na taj način se povećava i kolektivni imunitet“, objašnjava Delić.
On kaže da je dan pred sam početak simptoma najveća koncentracija virusa.
„Zatim narednih sedam do 10 dana ta koncentracija virusa u sekretu pada, što znači da jedna osoba vuče taj virus do 12 ili 13 dana, što je dug period i vrlo nepovoljna činjenica sa tačke gledišta širenja virusa“, zaključuje Delić.
Međutim, Emina Milošević, docentkinja na Medicinskom fakultetu u Beogradu u oblasti epidemiologije, kaže za portal Nova da nisu svi testovi podjednako pouzdani i da je moguće da neko bude zaražen koronom, ali da mu se na testu to ne potvrdi. Prema njenim rečima, PCR test predstavlja „zlatni standard“ dijagnostike virusa korona i bolji metod od ovog testa ne postoji.
Osetljivost svih antigenskih testova se poredi sa PCR-om i preporuka je da se koriste samo oni čija je osetljivost veća od 80 odsto. S druge strane, naš poznati virusolog Ana Gligić kaže da virus korona mutira i da se samim tim menjaju i simptomi kod osoba koje su njime zaraženi.
„Problem su mutacije prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus“, kaže Gligić.
Autor: Blic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*