Studenti sa najprestižnijih francuskih i britanskih koledža stručnu praksu stiču u Srbiji

Veliki broj naših akademca stručnu praksu stiče u internacionalnim kompanijama širom sveta, ali malo je poznato da ima i stranih studenta koji takva iskustva dobiju u Srbiji. Mladi sa Oksforda i Kembridža dolaze u našu „Mikroelektroniku“ koja već pet godina ima i stalnu saradnju sa tehničkim fakultetima iz Francuske.

Uz studente iz naše zemlje zemunska „Mikroelektronika“ svake godine otvori vrata i za 20 mladih sa francuskih tehničkih fakulteta.

Dolaze na tromesečnu praksu ili da napišu završni rad u sticenju inženjerskog zvanja. Saradnju nije prekinula ni pandemija.

„Važne tehničke stvari smo ovde zaista naučili i koristićemo ih kada se vratimo u Francusku. Takođe, stičemo iskustvo kako funkcioniše jedno preduzeće“, kaže student iz Francuske Luka Rovo.

Njegov kolega Žilijan Godaljie ističe da je Srbija prelepa zemlja i da mu se mnogo dopada.

„Imamo vremena i da upoznamo Srbiju. Ovde smo već stekli prijatelje i svakog vikeda idemo sa njima negde“, priča Tibo Ridži, još jedan francuski student.

„Dokaz unapređenja srpsko-francuskih odnosa“

„Mikroelektronika“ pravi alate za proizvodnju različitih softverskih i hardverskih uređaja, a 98 odsto toga se izvozi. Posle prakse, osamdeset naših studenta su i zaposlili. Brzina u radu je, kažu, glavna prednost koja privlači strance.

„Oni budu kod nas tri meseca i urade jako puno projekta. U našoj firmi se radi jedan projekt dnevno, zamislite tu dimnamiku. U nekim drugim firmama treba mesec dana za ono što mi radimo za nedelju dana“, objašnjava direktor „Mikroelektronike“ Nebojša Matić.

U Francuskoj ambasdadi kažu da je saradnja dokaz unapređenja francusko-srpskih odnosa u obrazovanju, kulturi i ekonomiji – najvažnijih za budućnost obe zemlje.

„Često govorimo o srpskim studenitima koji odlaze u evropske zemlje na usavršavanje. To je donekle razumljivo jer su te zemlje u pojedinim sektorima naprednije od Srbije. Međutim, kada imamo ovakav slučaj izuzetne razvijenosti u Srbiji, onda to treba spomenuti i iskoristiti da imamo i francuske studente koji dolaze u Srbiju da se usavršavaju“, kaže ambasador Francuske u Beogradu Luj Falkoni.

Najavljuje proširenje sardnje i u drugim oblastima, posebno u agraru. Nedavno je, kaže, otkrio Poljoprivrednu školu u Svilajncu koja fracuskim studentima može da obezbedi najbolje usavršavnje u toj oblasti.

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*