Studija: Antitela ostaju u organizmu četiri meseca nakon oporavka od virusa korona

Nivo antitela na virus korona povećao se i ostao stabilan četiri meseca kod više od 90 odsto pacijenata na Islandu koji su preboleli Covid-19, pokazala je studija objavljena u utorak.

Studija: Antitela ostaju u organizmu četiri meseca nakon oporavka od virusa korona

Prethodne studije su pokazale da je nivo antitela znatno pao za samo nekoliko meseci nakon oporavka od Covida-19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenog imuniteta.
Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka vezanih uz ponovno oboljevanje i trajnost vakcine, rekao je glavni direktor „deCode Geneticsa“ Kari Stefanson koji je vodio istraživanje.
Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo koronom i saznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su merili nivo antitela više od 30.000 Islanđana.
Na osnovu dobijenih rezultata, procenili su da je zaraženo bilo oko jedan odsto stanovništva. Iz te grupe, 56 odsto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 odsto bolest nije zvanično dijagnostifikovana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 odsto analiza antitela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.
Kod 91 odsto od 1.215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, nivo antitela je rastao tokom prva dva meseca nakon dijagnoze, a zatim dostigao najvišu tačku na kojoj se zadržao, naveli su istraživači.
Istraživanje objavljeno u „The New England journal of medicine“ bilo je usredsređeno na homogeno stanovništvo jedne zemlje pa rezultati možda ne bi bili isti u drugim delovima sveta s drugačijim stanovništvom.
Komentar objavljen uz studiju upozorava da nije jasno hoće li antitela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom. No, ipak pokazuje da testiranje na antitela može biti alternativa samom testiranju na infekciju te da može da ima bolje rezultate u posmatranju populacije, dok zemlje razmatraju mogućnosti bezbednog otvaranja privrede i škola.
Autor: Hina
Foto: AP

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*