Sutra isplata novčane podrške svim zaposlenima u zdravstvu

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će sutra biti uplaćeno po 10.000 dinara na ime jednokratne novčane podrške za zaposlene u zdravstvu, kao i da je za te svrhe iz budžeta izdvojeno 1,55 milijardi dinaraodnosno približno 13 miliona evra.

Mali je naveo da će svi zdravstveni radnici dobiti ovu jednokratnu pomoć od državei to zaposleni u samom zdravstvenom sistemuvojnozdravstvenim ustanovamazdravstveni radnici zaposleni u MUP-ukao i zdravstveni radnici koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta.

Samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudidok ih je zajedno sa zaposlenima u ostalim službama oko 130.000, istakao je ministar.

On je rekao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna – od vozača u hitnoj pomoćipa do čistačicakojima je višestruko uvećan obim posla.

Mali je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovidtako i u nekovid režimu, izrazivši zahvalnost medicinarimanaročito doktorima i medicinskim sestramana požrtvovanom odnosu prema svojoj profesiji za vreme epidemije.

On je podsetio na to da su plate zaposlenih u zdravstvu samo u poslednjih godinu dana povećane oko 30 odsto, što je u uslovima krize gotovo nezamislivo, dodavši da je svestan i činjenice da su bitni ne samo materijalni statusveć i opšti uslovi rada u bolnicama.

Izdvojili smo, kako je dodao, devet milijardi dinara za završetak dve posebne kovid bolnice – u Kruševcu i u Beograduodnosno Batajnici.

Početkom decembra biće otvorena bolnica u Batajnici i nadamo se da će taj novi kapacitet od 1.000 ležajeva rasteretiti druge bolnice, rekao je on.

U planu je nastavak rekonstrukcije drugih opštih bolnica i domova zdravlja po celoj Srbiji, kao i nabavka medicinske opreme i lekovanaglasio je Mali.

On je izrazio i očekivanje da će uskoro stići i vakcina protiv koronavirusa i da će je među prvima primiti medicinski radnicijer oni treba da budu prvi zaštićeni.

Prema njegovim rečimadržava ne može da dobije ovu bitku sama i važno je da dođe do svesti svakog građanina da od njegovog odgovornog ponašanja danas zavisi mnogo toga – i zdravlje njegovih najmilijihali i stanje zdravstva i ekonomije u celini.

Mali je rekao i da je budžet Republike Srbije stabilan i da ima snage da izdrži ovu krizu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*