Sutra počinje koncertni program Novosadskog džez festivala

NOVI SAD: Nakon uvodnih programa, muzičkih radionica koje su oduševile džez sladokusce, sutra počinje koncertni program 23. Novosadskog džez festivala. Prošlogodišnje onlajn izdanje ove manifestacije ispratilo je više desetina hiljada ljudi, a ove godine, na radost ljubitelja džez muzike, Novosadski džez festival vraća se tradiciji uživanja u koncertima uživo.
d
Foto: Milica Stojanac

Koncertni program 23. Novosadskog džez festivala biće održan od 25. do 28. novembra u Maloj sali, na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta.

Ovogodišnji džez festival predstaviće neke od najpopularnijih sastava i svetski proslavljene muzičare regionalne džez scene. Moderan, klasičan, nesvakidašnji i kvalitetan džez na scenu Srpskog narodnog pozorišta donose ansambli iz Srbije, Bosne i Hecegovine, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Kao uvod u sam festival i koncertni program, od 22. do 27. novembra, upriličene su muzičke radionice, kao i izložba fotografija u različitim prostorima kao što su Kulturni centar Novog Sada, Kulturna stanica Mlin, muzička škola „Isidor Bajić“ i Srpsko narodno pozorište. Radionice su pripremila neka od najvećih imena domaće džez scene kao što su Vasil Hadžimanov, Ivan Ilić i Igor Molnar, neke od radionica predviđene su za buduće džezere, za najmlađe koje će kroz kreativne sadržaje voditi Svetlana Ceca Palada, Jelena Dopuđ i Jovana Dobrijević, dok će 25. novembra u Srpskom narodnom pozorištu biti postavljena i izložba fotografija autora Vladimira Veličkovića.

Prve večeri koncertnog programa, u četvrtak, 25. novembra na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta nastupiće Modern Art Orchestra iz Budimpešte u 19.30 časova, a od 21.30 publika će uživati u koncertu sastava iz Novog Sada, Akshani Project.

Modern Art Orchestra, predvođen najpoznatijim mađarskim trubačem, Kornelom Fekete Kovačem,  širom sveta poznat je po svom modernom pristupu džez muzici koju kombinuju sa pop, klasičnim i savremenim pravcima. Kroz saradnju sa brojnim velikim svetskim muzičarima kao što su Bob Mincer, Dejv Lajbman, Kurt Eling, Majk Garson, New York Voices i drugi, postali su jedan od najperspektivnijih džez orkestara današnjice.

Prve večeri nastupiće i novosadski kvartet Akshani Project koji od 2012. godine publiku inspiriše da zapleše. Ljubitelji multižanrovske muzike imaće želju da zaplešu jer je svaka numera ovog sastava posvećena specifičnom plesu kao što je Tango, Marabi, Funk, DnB, Waltz…

Drugog dana festivala, muzički sladokusci će imati priliku da prate koncerte dva kvarteta – Bojan Cvetković kvartet od 19.30 i Lana Janjanin kvartet u 21.30.

Publika 23. Novosadskog džez festivala imaće priliku da ekskluzivno čuje prvi autorski album Bojan Cvetković kvarteta “Joy” koji je snimljen u avgustu ove godine. Bend predvodi pijanista Bojan Cvetković, jedan od angažovanijih pijanista novije džez generacije, na kontrabasu je David Gegić a na bubnjevima Nikola Banović.

Lana Janjanin kvartet u Novi Sad donosi džez, R’N’B i soul zvuk u originalnim numerama koje komponuje sama Lana Janjanin, vocal, pijanistkinja i osnivač ovog kvarteta. Svoj jedinstven zvuk i stil donosi uz Marka Ferlana, Lukasa Felnera i Tomaža Gajšta.

U subotu, 27. novembra, iz Ljubljane, Novog Sada, Beograda i Subotice u Srpsko narodno pozorište stiže sastav Super Saksofon kvartet koji nastupa u 19.30, a koncert ljubljanskog Teo Collori &  Momento Cigano zakazan je za 21.30.

Super Saksofon kvartet prirediće publici snažnu džez atmosferu uz višestruko nagrađivane saksofoniste regiona. Muzičari Jasna Jovićević, Adam Klem, Gabor Bunford i Maks Kočetov predstaviće svoj sjajan repertoar pretposlednje večeri festivala.

Teo Collori & Momento Cigano jedan je od vodećih džez sastava Evrope. Njihov prvi album ”Hot Club Piran” dobio je nagradu 2015. godine na muzičkom portalu Muzikobala, godinu dana kasnije  izdavačka kuća Lowtemp (Gramatik) izdala je taj album u Americi, a pesma „Bled 1960“ sa njihove druge ploče „Kamerato Muzikante“ bila je proglašena za najbolju pesmu 2018. godine na radiju Slovenija. Treća ploča „Molto Aligatore“ bila je inspiracija maestru Lojzetu Krajnčanu (dirigent i aranžer Rtv Slo Big benda) da napravi aranžmane za Big bend formaciju. Teo Collori je trenutno na turneji kao solista sa najelitnijim džez orkestrom u Sloveniji (Big bend Rtv Slo) a uz njega naravno stižu i momci iz grupe Momento Cigano.

Ovogodišnji Novosadski džez festival zatvaraju Sinan Alimanović kvartet u 19.30 i Nenad Vasilić trio u 21.30.

Poslednje večeri festivala nastupiće sjajni kvartet Sinan Alimanović čiji članovi stižu iz Sarajeva, Beča i Zagreba. Višestruko nagrađivani pijanista, orguljaš, kompozitor, aranžer, profesor i bosanskohercegovački džez ambassador kojeg svetski poznati muzičari smatraju muzičarem svetske klase stiže u Novi Sad sa svojim kvartetom. Sinan Alimanović bio je član Big benda RTV Priština i RTV Sarajevo, na takmičenju Made in New York Jazz Competition, 2013. godine za kompoziciju Lejla izabran je među pet najboljih džez kompozitora sveta i uvršten u svetski džez arhiv Jazz Music Archives.

U 21.30 nastupiće Nenad Vasilić trio uz svoju specifičnu fuziju evropskog džeza i improvizovane muzike, obojene melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše. Muzika koju stvara u stalnoj je interakciji sa publikom, budući da godišnje ima preko 80 nastupa na brojnim međunarodnim festivalima, koncertima sa svojim triom, solo nastupima…

Među nastupima izdvaja se i onaj na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, sa projektom Reka, sa pevačicom Amirom Medunjanin i muzičarima iz jugoistočne Evrope.

Kako je publika Novosadskog džez festivala navikla, specijalna poslastica biće tradicionalni džem sešn u Pozorišnom klubu Trema svake večeri nakon koncertnog programa, od 22.30 sata koji će upriličiti Haus bend.

Ulaznice za 23. izdanje festivala su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada, u Katoličkoj porti broj 5, po ceni od 500 dinara po danu (2 koncerta) dok je komplet ulaznica, za sve koncerte u prodaji po ceni od 1.500 dinara. Više informacija na broj 062 791 120.

Od sutra, 25. novembra, karte će biti u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*