Švajcarska kompanija „Beri Kalebo” u Novom Sadu otvorila fabriku čokolade

(Foto Instagram/avucic)

Švajcarska kompanija „Beri Kalebo” otvorila je danas u Novom Sadu fabriku čokolade u kojoj će raditi više od 100 ljudi.

Izgradnja fabrike u Novom Sadu počela je marta prošle godine, a proizvodiće godišnje 50.000 tona čokolade.

Otvaranju fabrike prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ranije najavljivao da će to biti najveća fabrika čokolade u Jugoistočnoj Evropi.

Za tu investiciju švajcarska kompanija je dobila subvencije iz budžeta Srbije od 14,2 miliona evra, prenela je Beta.

„Beri Kalebo” je najveći pojedinačni prerađivač kakaa na svetu, sa sedištem u Cirihu.

Da podsetimo:

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, otvaranju mogu da prisustvuju samo zvanični snimatelj i fotograf „zbog politike kompanije“.
Tako će danas biti nemoguće postaviti pitanja predstavnicima kompanije koja je dobila 14,2 miliona evra od države u vidu subvencija i besplatnog zemljišta, a zauzvrat obećala da će do kraja 2023. godine uložiti najmanje 45 miliona evra u proizvodnju. Kao podršku zapošljavanju fabrika je od države dobila 12 miliona evra, a dobila je i 20.900 kvadrata zemlje vrednosti od 2,19 miliona evra.
Ugovorno je proizvođač čokolade obavezan da ne može da prodaje poklonjene parcele ukupno pet godina – do 2028. godine, a u obavezi je i da posluje u Novom Sadu do 2028. godine. Da li će nakon 2028. godine Novi Sad ostati bez fabrike čokolade tek će se saznati.
Subvencija po svakom radniku kog Beri Kalebo zaposli iznosi čak 120.000 evra, a njihova osnovna plata biće najmanje 20 odsto veća od minimalca u Srbiji, ugovorno je dogovoreno s Ministarstvom privrede.
Grad Novi Sad je uložio oko 342 miliona dinara u izgradnju kompletne infrastrukture za fabriku.
Vučić je na polaganju kamena temeljca 2020. godine, kad su novinari bili pozvani, rekao da će plate inženjera i tehnologa u fabrici biti na evropskom nivou, dok će radnici imati iznad proseka u Srbiji.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*