Svečana akademija povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

MOD

Povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Domu vazduhoplovstva u Zemunu večeras je održana Svečana akademija kojoj su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda, lokalne samouprave, verskih zajednica i brojni gosti.

MOD

Prisutnima se obratio komandant RViPVO general-major Duško Žarković koji se zahvalio državnom i vojnom rukovodstvu što su preduzetim merama obezbedili da RViPVO odgovori zahtevima vremena i bude na visini zadatka.

– Izvršeno je opremanje ključnim borbenim sredstvima, avionima MiG-29, višenamenskim helikopterima Mi-17 i H-145, borbenim helikopterima Mi-35, avionima LASTA, kao i sredstvima za opsluživanje letenja. Paralelno sa opremanjem realizovane su i pripreme za uvođenje u operativnu upotrebu savremenih raketnih sistema PVO i bespilotnih letelica početkom naredne godine, rekao je general Žarković i dodao da je završen remont i produžetak resursa na delu vazduhoplova i raketno-tehničkih sredstava, kao i da su završetkom radova na delu objekata infrastrukture značajno unapređeni uslovi za život i rad ljudstva i smeštaj i održavanje ključnih sredstava.

Govoreći o planovima za naredni period, general Žarković je istakao će proces opremanja vida biti nastavljen.

– U godini ispred nas nastavićemo sa opremanjem i uvođenjem u operativnu upotrebu aviona MiG-29, savremenih raketnih sistema i bespilotnih letelica, ali i sa remontom i modernizacijom ključnih borbenih sredstava. Intenzivnom obukom pojedinaca i jedinica podići ćemo osposobljenost za maksimalno iskorišćenje novouvedenih sredstava i biti garant slobodnog srpskog neba, naglasio je general Žarković, dodavši da su raspoloživi kadar i savremena sredstva garant da će sledeća godina biti još uspešnija.

Svečana akademija povodom Dana RViPVO nastavljena je dramskim recitalom u kome su učestvovali glumci, Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, vokalni solisti Dušan Svilar i Eleonora Barudžija.

Na današnji dan, odlukom ministra vojnog, vojvode Radomira Putnika, 24-tog decembra 1912. godine, formirana je Vazduhoplovna komanda Srpske vojske sa sedištem u Nišu. Shvatajući značaj vazdušnog prostora i vazduhoplova za vođenje rata, Srbija je bila među prvih 15 zemalja u svetu koje su uvele vazduhoplovstvo u svoje oružane snage.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*