Svečani doček za premijerku Italije Đorđu Meloni u Beogradu

printscreen instagram av

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednicu Vlade Italije. Đorđa Meloni koja boravi u prvoj poseti Srbiji otkako je izabrana za premijerku Italije. Svečani doček upriličen ispred Palate „Srbija“.ak.

Svečani doček za Đorđu Meloni ispred Palate „Srbija“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ispred Palate „Srbija“ dočekao italijansku premijerku Đorđu Meloni koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Premijerka Italije dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroj garde Republike Srbije.

Ovo je njena prva poseta Srbiji otkako je izabrana na mesto premijera Italije.

Pored Vučića, italijansku premijerku dočekali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Đorđa Meloni doputovala u Beograd

Premijerka italije Đorđa Meloni doputovala je u Beograd. Na aerodormu ju je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

„Velika mi je čast da u Beogradu ugostim Đorđu Meloni. Siguran sam da će ova poseta dati dodatni zamah našim odnosima. Italija je jedan od najvažnijih političkih, ali i ekonomskih partnera naše zemlje. Posebno zahvalan gospođi Meloni na tome što je našla vremena da, uprkos zgusnutom rasporedu, poseti Srbiju i pruži podršku na našem evropskom putu“, napisoa je Vučić na Instagramu.

Vučić je pre dva dana u Dubaiju rekao da očekuje srdačan razgovor sa italijanskom premijerkom.

Na pitanje da li će tema razgovora biti i mogućnost da se Italija aktivnije uključi u pregovore sa Prištinom o čemu je ranije govorila Melonijeva, Vučić je za RTS kazao da će i to biti tema, ali i bilateralna saradnja dve zemlje i ekonomski odnosi.

Predsednik je rekao da je poseta Melonijeve važna za naše političke odnose i dalju podršku Italije napretku Srbije na putu ka Uniji, ali i zato što je Italija u Evropskoj uniji po značaju drugi partner Srbije, a ukupno, treći najznačajniji partner Srbije.

Đorđa Meloni je prva žena premijer u Italiji. Na toj funkciji je od oktobra 2022. godine, kada je dužnost preuzela od Marija Dragija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*