Šveđanin tokom šetnje šumom otkrio blago staro 2.500 godina

Blago iz bronzanog doba, koje obuhvata pedesetak komada nakita starog najmanje 2500 godina, otkrio je amater orijentiringa u Švedskoj, objavile su vlasti predstavljajući arheološko otkriće.

FOTO: Šveđanin tokom šetnje šumom otkrio blago staro 2.500 godina

Foto: EPA
Smatra se da je pronađeno „spektakularno“ blago „fantastično“ očuvano, a muškarac ga je pronašao slučajno u šumi blizu grada Alingsa na jugozapadu Švedske. Nakit je pronašao na otvorenom, među stenama, a moguće je da su ga iskopale životinje.
Čovek bi na prvu ruku rekao da je to metalni otpad„, ispričao je Tomas Karlson.
Taj ljubitelj orijentiringa u šumi je pripremao kartu za stazu i kada se bolje zagledao otkrio je ogrlicu i ukras, ispričao je za list Dagens Nyheter.
Sve je izgledalo tako novo, u početku sam verovao da je nekakva bižuterija„, rekao je pronalazač, koji je zatim obavestio vlasti pa su uskoro stigli stručnjaci.
Johan Ling, profesor arheologije na Univerzitetu Geteborg, rekao je da „većina pronađenih predmeta potiče iz bronzanog doba i pripadala je ženi visokog reda“.
Predmete su stručnjaci datirali između 750. i 500. godine pre Hrista, a zbirka obuhvata dobro očuvane ogrlice, kopče, lančiće.
Autor: Hina

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*