Švedski Karolinska institut rešio da obriše imena rasističkih naučnika

Izvor: Shutterstock

Prestižni Institut Karolinska iz Stokholma, gde se nalazi komitet zadužen za dodelu Nobelove nagrade za medicinu, promeniće ime nekih od svojih prostorija, a zatražio je od grada da promeni imena dve ulice koje nose nazive rasističkih ili pronacističkih naučnika, saopštio je institut.

Na osnovu rada komiteta koga je institut imenovao prošle godine, rektor je objavio da je odlučio da promeni ime jedne sale, jedne zgrade kao i jedne ulice koje nose ime Andersa Recijusa (1796-1860) i njegovog sina Gustava (1842-1919).

„Oni su predstavljali vrednosti koje nisu u skladu sa vrednostima koje mi kao univerzitet treba da imamo“, rekao je rektor Karolinska instituta Ole Peter Otersen u onlajn videu.

Mada se smatra zaslužnim za solidne naučne radove Recijus otac je ostao zapamćen po zlu zbog „kranijalnih pokazatelja“, mera proporcija glave koje su izvor rasističke hijerarhije.

Recijus, čije anatomsko-rasističke teorije je nastavio njegov sin, je razlikovao pojedince sa „produženom“ lobanjom, koji su navodno superiorni nad ljudima sa „kratkom“ lobanjom, klasirani kao inferiorni.

Te teorije su bile materijal za „rasističku higijenu“ koju su kasnije primenjivali nacisti.

Institut Karolinska je, takođe, zatražio od grada Solne, gde je njegovo sedište, blizu Stokholma, da preimenuje ulicu „fon Ojler“ u ulicu „Olf fon Ojler“ dobitnika Nobelove nagrade za hemiju 1970. godine.

To je da bi ga razlikovali od njegovog oca Hansa fon Ojlera, poreklom Nemca naturalizovanog u Švedskoj i dobitnika Nobelove nagrade za hemiju 1929, koji je bio aktivan član švedsko-nemačke organizacije koja je postala pronacistička za vreme Trećeg Rajha.

Ova odluka doneta je na osnovu rasrpava pokrenutih poslednjih godina na inicijativu studenata o istorijskom nasleđu instituta.

„Ne treba da nam smeta rasprava o imenima, rasprava o našoj prošlosti, to je rasprava koju treba da imamo. Treba da se sećamo mračnih poglavlja prošlosti“, rekao je rektor.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*