Svetozar Cvetković otvara Festival autorskog filma

Foto N.Fifić

Festival autorskog filma otvoriće sutra uveče u Kombank dvorani Svetozar Cvetković, glumac koji je igrao glavne uloge u poslednja dva filma Dušana Makavejeva, kazao je Srdan Golubović, dugogodišnji predsednik Saveta FAF-a na današnjoj konferenciji za medije u Kombank dvorani.

Foto N.Fifić

Golubović je napomenuo da je jubilarno, 25. izdanje festivala posvećeno stvaralaštvu Dušana Makavejeva.

– Znamo da će publika imati priliku da vidi puno interesantnih filmova u jednom od najintrigantnijih i najboljih izdanja FAF-a u njegovoj istoriji – kazao je Golubović.

Direktor Festivala autorskog filma Igor Stanković je otkrio da je rasprodana projekcija filma „Parazit“ u režiji Bonga Džoa Hoa zakazana za sutra uveče na otvaranju FAF-a u Kombank dvorani.

– Južnokorejski film „Parazit“ je pobedio na festivalu u Kanu i osim projekcije u Kombank dvorani, rsprodane su i projekcije u bioskopu Fontana i Kulturnom centru Beograda. Otvorili smo još jednu projekciju filma „Parazit“ u Kombank dvorani jer je veliko interesovanje beogradske publike za ovo ostvarenje – kazao je Stanković.

On je dodao da medju poštovaocima autorskog filma vlada veliko interesovanje i za ostavrenja „Martin Eden“ u režiji Pjetra Marčela i „Izvinite, zaboravili smo vas“ Kena Louča.

– Takođe domaći filmovi „Asimterija“ i „Moj jutarnji smeh“ su u fokusu publike Festivala autorskog filma – kazao je Stanković. Prema njegovim rečima najbolji filmovi FAF-a biće prikazani i u Nišu 27. i 28. novembra, u Boru i Smederevu 26. i 27. novembra i u Gračanici 1. i 3. decembra.

Novi ataše za kulturu u Francuskom institutu u Beograda Katrin Fodri predstavila je manifestaciju „Francusko – srpski filmski susreti“ koja će se od 28. do 30. novembra održati u Kombank dvorani.

– Drago mi je što će 10 francuskih filmskih delatnika, scenarista, producenata, predstavnika La Fabrique Cinéma, Aide aux Cinémas du Monde, sastaće se sa srpskim scenaristima, rediteljima, producentima i studentima filma sa kojima će razgovarati o međunarodnim koprodukcijama i razmeniti iskustva. Ideja manifestacije je da se stvore novi projekti izmedju srpskih i francuskih profesionalaca – kazala je Fodri.

Ona je dodala da će u okviru manifestacije po prvi put biti do detalja predstavljen sporazum o koprodukcijama izmedju Srbije i Francuske.

– Imaćemo segment manifestacije posvećen filmskim scenaristima, ali i ostalim kinematografskim profesionalcima koji će se držati predavanja studentima, ali i autorima mladje generacije – kazala je Fodri.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*