Svetski dan borbe protiv side

EPA/NARENDRA SHRESTHA
SENTA –

Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, gotovo 80 miliona ljudi u svetu inficirano je HIV–om. U našoj zemlji 2.756 osoba ima HIV. Ovogodišnja svetska kampanja obeležava se pod sloganom: „Društva prave napredak“, a Nacionalna kampanja, koja ima za cilj povećanje broja osoba kod kojih je HIV infekcija dijagnostikovana u ranom stadijumu i promociju značaja testiranja, počela je 22. novembra i trajaće do kraja decembra u 38 gradova u našoj zemlji, saopšteno nam je u Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“.

EPA/NARENDRA SHRESTHA

U Nacionalnoj kampanji učestvuje i Opšta bolnica u Senti, gde je za građane organizovano besplatno i anonimno testiranje, bez zakazivanja, čekanja i zdravstvene knjižice. U Odseku za mikrobiologiju primenjujemo najsavremeniju medicinsku opremu za analizu uzoraka krvi na HIV i SIDU, rekla je doktorka Sinka Nikoloska Đurđević.

„Ukoliko imamo pozitivan nalaz, mi smo u obavezi da radimo ponovo našim aparatom, ili iz istog uzorka krvi… Tek ako imamo ponovljeno pozitivan nalaz, izdajemo ga kao takvog, ali sa preporukom da se mora potvrditi u drugoj referentnoj laboratoriji, drugim tehnikama, drugim testovima“, kaže dr Sinka Nikoloska Đurđević, šef Odseka za mikrobiologiju, Opšta bolnica Senta.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine ove godine u našoj Pokrajini zabeležena su 53 slučaja HIV infekcije i 18 slučajeva morbus HIV-a, završnog stadijuma bolesti, dok je kod 6 osoba registrovan smrtni ishod.

„U zadnjih deset godina u našem Okrugu, ovde u opštoj bolnici „Senta“, registrovana su samo dva slučaja pozitivnih pacijenata i to je bitno da na vreme počne terapija, da bi oni mogli jedan kvalitetniji život da žive“, kaže dr Beata Čaki, direktorka Opšte bolnice Senta.

Jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom SIDE, jeste testiranje. Ono bi trebalo da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, a posebno onih koji se rizično ponašaju, savetuju stručnjaci.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*