SZO u Berlinu otvorila centar za istraživanje i otkrivanje epidemija

Izvor: Michael Sohn/Pool via REUTERS

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otvorila je u Berlinu centar za istraživanje i rano otkrivanje epidemija, namenjenu boljem odgovoru na hitne zdravstvene situacije.

Centar je u prisustvu Angele Merkel otvorio generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.

„Svet treba da bude u stanju da primeti nove dogadjaje sa potencijalom pandemije i da nadzire mere borbe protiv bolesti u realnom vremenu da bi uspostavio efikasno upravljanje rizikom od pandemije i epidemije“, rekao je direktor SZO.

On je rekao da je pandemija kovida-19 pokazala da treba da se ostvari veliki skok napred u analizama podataka.

Centar delimično finansira Nemačka a on će okupiti stručnjake iz više disciplina i dati im na raspolaganje najsavremeniju tehnologiju, navela je SZO u saopštenju za medije.

Podaci će se takodje prikupljati u celom svetu i skupljati u tom centru.

„Zaključci istraživanja treba da se dele sa svim državama“, rekla je Merkel i ocenila da sadašnja pandemija pokazuje šta sve može da se učini kada se ujedine snage.

„Uprkos decenijama investicija kovid-19 je otkrio velike propuste u sposobnosti sveta da predvidi, otkrije, proceni i odgovori na epidemije koje prete populacijama celog sveta“, rekao je u saopštenju Majkl Rajan, izvršni direktor Programa SZO za hitne zdravstvene slučajeve.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*